/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » БОРБАТА,МОСТ МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА Част 1

БОРБАТА,МОСТ МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА Част 1

Unknown | понеделник, май 14, 2012 |
От пещерния човек до легендите за Гилгамеш и Самсон


Борбата е стара колкото човечеството. Като мост над безброй поколения тя съединява стремежа за физическо съвършенство с героизма и славата. Тук ще се опитам да проследя развитието на борбата като спорт, концепция и наука на базата на повечето запазени митове, легенди, предания и песни. Не претендирам за пълнота на изследването си, но се надявам, с написаното да припомня и да съживя поне за миг в съзнанието ви, позабравени и неизвестни герои и личности, които са допринесли, по-точно казано – създали са основата на една от най-древните дисциплини в спорта. Със сигурност ще пропусна огромна част от митичните герои, известни с борческите си подвизи, защото борбата не е възникнала на едно място по света и се е разпространявала по различни начини. Където е имало хора и някаква форма на цивилизация, борбата е била неразривна човешка дейност. Но има няколко герои, които предначертават и показват древния произход на този спорт.
Героизмът, юначеството и славата са вървели ръка за ръка през вековете. Първите победители над пещерните мечки и природните стихии не са търсили славата, но въпреки това са усещали нейната сила в признанието и почитта на другите хора. Като ехо от юнашките изяви от предишните епохи са достигнали до нас много митове, легенди, приказки и песни. Всеки подвиг, който надхвърлял средните възможности на човека, придобивал вълшебното свойство да ескалира. Повечето легенди са транскрипции на исторически събития или образи, които са преувеличени от времето и издигнати над делничния свят за пример и вдъхновение за хората.
Започваме много назад в древността – около 5000 години назад.
Малцина си спомнят за героя от шумерския епос – Гилгамеш.
Гилгамеш живял около 3000 г пр.н.е. Бил велик борец, юнак, мъдрец и философ.
В началото на XIX век английски археолог открива при разкопки огромно количество глинени томове, написани на клинопис. Оказва се, че е намерил библиотеката на асирийския цар АШУРБАНИПАЛ (668-626 пр.н.е.). Светът научава безброй много неща и най-вече за най-старата епична поема – „Поема за Гилгамеш“.
Постфактум са открити много изображения и статуи, показващи Гилгамеш и неговия приятел Енкуду в борческа сватка. Дори и в момента в Лувъра може да се види изображение на Гилгамеш, здраво стиснал лъв под мишницата си, също така и статуя от бронз на борещите се Гилгамеш и Енкуду, намерена в храма Хафанджи.
Векове след смъртта на Гилгамеш войните от Двуречието (Тигър и Ефрат) – са носили на гърдите си амулети с образа на Гилгамеш и Енкуду, за да ги пазят от духовете и неприятелите.
Приближавайки се към нашето време, ще се спрем на друг велик герой – Самсон.
Библейската легенда за Самсон – изобразява героя в борба с пустинен лъв. Ван Дайк рисува отрязването на косата на Самсон. Жан Филип Рамо пише операта „Самсон“, Камий Сен-Санс и Фердинант Лемел създават „Самсон и Далила“. За да се разбере образът на Самсон, трябва да го изчистим от приказното, религиозната фантастика, наивитета и йеховиската преднамереност. Имало е много Самсоновци, но те са изчезнали в бездната на историята на времето, а само техните подвизи, мъжество и сила са фокусирани в легендата за героя.
Още от малък той изпъквал с огромната си сила и смелост. В детските игри и преборвания Самсон надминавал всички. Когато пораснал, силата на неговите мишци започнали да изпитват на свой гръб поробителите. Хората сравнявали силата на Самсон със силата на Яков, който според староеврейския епос се борил цяла нощ с Йехова, докато получил благословия.
„...отсега името ти ще бъде не Яков, а Израил, защото ти се бори с бога, та и човеци ще надвиеш“(Книга на Йов кн.I,32,28). На базата на силата и борбата , този мъж нарушава правото на родителите да избират съпругата му, залюбва жена от необрязаните народи, прегазва свирепата национална и религиозна нетърпимост на йеховизма, подценява назарейския култ към нерязаните коси и издига в култ силата вместо молитвата. Затова той слиза от пожълтелия пергамент на „Вехтия завет“ и повежда след себе си Далила по страниците на книгите, оперните сцени и картинните галерии.
Но античната митология налага своите ярки герои в борбата. Четете за тях във 2-та част на статията.
ZAN SCHIN
За написването на статията са използвани следните материали и публикации:
1.Силвия Бакалова - Традиционните борби по света
2.Райко Петров – Юнашка слава
3.Материали от Интернет

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top