/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » ОБЕЗГЛАВЯВАНЕ НА НАУКАТА...

ОБЕЗГЛАВЯВАНЕ НА НАУКАТА...

Unknown | петък, март 22, 2013 |

Датата е 8 май,а годината далечната 1794 година.На един площад,някъде във Франция,пред злокобно извисяваща се гилотина стоял мъж с качулка на главата и завързани на гърба ръце.Мъжът е учен,занимаващ се предимно с Химия и по всичко личало,че ще се разделя с главата си.
Молбите му да бъде пощаден,за да довърши онова,което е започнал биват хладнокръвно отхвърлени и след като поставя главата си между остриетата,всичко свършва само за миг.
Предполагам,че повечето от вас вече се сетиха за кой ще става на въпрос,а за онези,които все още са в неведение,това е бащата на съвременната химия Антоан Лавоазие.
Но какво толкова лошо е направил един учен,за да го осъдят на смърт ? 
Ето това е въпросът,който почти винаги изплува в този момент и за да бъде всичко в реда на нещата,напълно естествено следва и отговора...
Нека да видим първо,кой е Антоан Лавоазие.Към момента на екзекуцията той е навършил петдесетата си година живот и пак към онзи момент е бил член на парижката академия на науките и неин председател.

Занимавал се е със свойствата на газовете,водата и възпламеняването.
Продължил е започнатото от Ломоносов и дори успял да доразвие идеите му,като между другото създал и химическата номенклатура,чиито принципи са актуални и до днес.Основател е на термо химията,въвежда принципите на физико-химичното изследване в областта на Биологията,установил е ролята на кислорода при дишането,закона за запазване на веществото при химични реакции,състава на въздуха,водата и диамантите и куп други неща,които предполагам,че въобще не ви касаят,освен ако не си падате по химията.
Иначе казано,Антоан е от онези учени,които със своите закони,опити и купищата си открития са ви причинили доста напрежение в училище.
Това обаче съвсем не е достатъчна причина да му се реже главата.
Едно друго нещо е довело до този брутален акт и то е,че освен уважаван учен,Антоан е заемал и висок пост в данъчната служба. 
Нейните членове,които били 28 на брой,постоянно били хулени и оплювани,защото им се носела славата на крайно корумпирани и безскруполни личности.
Според обкръжението на химика обаче,той се различавал от колегите си.Антоан яростно е отричал корупцията и по данни на запознати,приел да работи в данъчното,защото вярвал,че само ако се внедри в системата ще успее да я промени.Доказвал го е и с постъпките си,които доста често са оценявани положително от обществото.
Общо взето човека си е бил стабилен откъдето и да го погледнеш,но изведнъж дошъл момента,в който се оказваш на неподходящото място и то в най-неподходящото време,тоест революцията във Франция.
Управлението на страната рязко се сменило и  не след дълго новите власт имащи сериозно се вторачили в служителите на данъчната служба.
Получило се,че щом си член на тази администрация значи си лош и трябва да бъдеш наказан.Революционното правосъдие може и да не е било много прецизно,но несъмнено е било бързо и само за един ден,8 май 1794 година,всичките 28 данъчни служители били осъдени по бързата процедура,обявени за виновни и гилотинирани.
Някъде там,сред телата на "виновните" останало да лежи и това на Антоан Лавоазие.Бил е нужен само миг светилото на химията да се раздели с главата си,но на Франция със сигурност ще и бъдат нужни векове,за да произведе друга такава глава.

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top