/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » Истината за Димо Терфенлията и пехливанските борби Част 3

Истината за Димо Терфенлията и пехливанските борби Част 3

Unknown | вторник, май 08, 2012 |
Димо Терфенлията Канатлъ, нека повторим отново, е реална историческа личност. От родословието на Димо произлизат видни борци – Кара Диньо Пехливан (1878-1902 прибл.), Грозьо Грозев Оглу (1902-1987г.) и Диньо Грозев (1938-2006 г.).
Неговото родословие е изключително интересно. Борческата слава е наследена от далечния прапрапрадядо Кара Димо Гитанлъ (1660-1740 прибл.) по това време коджабашия на село Козмуш. Малко се знае за Кара Димо (наричан още Кара Дима), за неговите синове Стоян и Запрян. На негово име е кръстено селището което са създали - Карадимата, по-късно прераснало и трансформирало се в Дълбок извор. Заради постоянните набези на диви анадолски преселници синът на Запрян - Грозьо (около 1744 – 1806) се мести в Терфенлии.

Той е родоначалникът на родът Грозеви в Терфенлии, по-късно изселели се в с. Маца и с.Полски Градец. Следват две поколения ковачи.
Видният пехливанин, прославил се дванадесет пъти на Къркпараските борби - Димо Канатлъ Терфенлията Куйруклу – Димо Грозев Димов (1823-1861 прибл.) е роден в с. Терфенли и е син на Грозьо Димов Грозьов (1790-1846 прибл.).
Канатлъ Димо, Куйруклу са го наричали. Канатлъ значи крилат, а Куйруклу - опашат.
Кой е този, който в народните вярвания е и крилат, и опашат? Змеят / Драконът /. Героят в песента е наистина хиперболизиран. По-точно - сравнен е с змей. Като в приказките. Но това е направено с определена цел. Така се е повдигало самочувствието на един смачкан от робията народ. За това песента е толкова „цветна”. Толкова завладяваща със сравненията, метафорите и епитетите. За да се помни и пее, предизвиквайки гордост.
В село Терфилий (наричано още Терфели) по турско време живеeли заедно българи и турци. В околията имало много терфил-детелина и оттам е дошло името на селото. С годините се оформят две махали: Българско Терфели (по-късно наречено с.Голяма Детелина) и Турско Терфели (с.Малка Детелина). Двете села са се намирали между Раднево и Нова Загора. С появата на ТЕЦ „Марица-Изток” през 70-те години селата са били изселени и заличени от картата на България.
Този род е с доста разклонения, поради факта че в онези години са се стремели да имат много деца, така се запазва основната ядка на родът Грозеви. Въпреки трудните години, много от децата са умирали или при раждането, или по-късно от различни болести, носителите на фамилията мъжки чада са успели да продължат рода. Основен наследник на дядо си е Кара Диньо Пехливан, станал виден пехливанин, прославил се и той на Къркпараските борби.
Неговият син Грозьо Грозев има тежък живот. Роден в с. Маца, остава сирак още по време на раждането си и отгледан от чичо си. Поема по пътя на баща си – ковач и пехливанин. Заедно с братовчед си-Димо-тренират пехливанлък. Три пъти печели Къркпанарските борби, участва във всички войни, а междувременно участва дейно в създаването на организирано трениране на борба в Стара Загора. Заради майсторството си в борбата го наричат „Оглу“. Един е от създателите на 2 .X.1932 г. в София първи „Клуб на борците аматьори“, заедно с Е. Георгиев, Д.Стойчев, П.Въжаров, М.Машалов, и други. Но клубът се разпада и Грозьо продължава да популяризира „Сухата борба“ и професионален кеч по циркове в чужбина. След 1945 г. помага на ентусиаста Никола Илчев в школата по борба в Стара Загора. Двамата откриват множество таланти и създават основите на „старозагорската школа“ в борбата. Грозьо Оглу открива в селото на съпругата си – Полски градец един от уникалните по онова време време борци-Еньо Вълчев. Грозьо тренира и предава опита си на Еньо. Еньо Вълчев печели световното първенство свободен стил в Толедо – 1962 г. , става олимпийски шампион през 1964 в Токио , печели две европейски титли в Скопие – 1968 г. и 1969 г. в София.
Синът на Грозьо Оглу – Диньо също тренирал борба. Успява да стане неколкократен републикански шампион, и многократно се явява на европейски първенства, но не успявя да спечели медал. Но пък открива за борбата Никола Динев. Двамата сина на Диньо Грозев – Гроздан и Диян поемат по друг път. Гроздан Грозев (1967-2000г.) тренира вдигане на тежести към ЦСКА, постига много успехи от местно и международно значение, но за съжаление почива твърде млад. Диян Грозев (последният представител от мъжки пол на рода) тренира борба, самбо и джудо, но по-късно се насочва към Окинава Карате Годжо-рю. Многократен републикански шампион и двукратен европейски по фул-контактно карате. Справка за него може да се намери в енциклопедичното издание "Кой кой е в бойните изкуства в България".
Днес всяка година се провежда Национален турнир по свободна борба „Крилат Димо“ в град Раднево в памет на легендарния юнак.
Да знаеш откъде идваш, значи да знаеш, къде отиваш. Сега вече имаме достъп до много, много информация. Не е възможно да се потули това, че ние, българите сме древен народ с култура, носеща в себе си познанието на вековете. Всичко, което четем за историята на България, е само мъничка прашинка от истината за предците ни. Нашите предци са знаели и помнели. Затова са ни разказвали. Ние днес също се опитахме накратко да ви разкажем една позабравена история, да я възкресим, да я изтръскаме от забвението на годините Винаги трябва да се връщаме назад и да помним. Не от носталгия. А от чувство за принадлежност и гордост. За родовата си памет. За да знаем и за да дадем на бъдещето името БЪЛГАРИН!
Zan Schin

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top