/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » Василий Зайцев и странните въпросителни...

Василий Зайцев и странните въпросителни...

Unknown | вторник, март 23, 2010 |
На тази дата през 1915 година в Еленинско-Русия е роден Василий Григориевич Зайцев.Най-известният снайперист в световната история. 
На него има посветени няколко книги,включително и един филм,наречен "Враг пред портата" с Джъд Лоу в главната роля.
Между другото Вася Зайцев въобще не прилича на актьора,ама карай,преживява се някак. 
По важното е,че човека се е старал за родината и за него трябва често да се говори и пише,защото той си е герой откъдето и да го погледнеш...
Днес обаче няма да се задълбавам в подвизите му,а ще ви разкажа нещо друго свързано с личността Зайцев.
Нещо загадъчно и неясно,зад което и до ден днешен все още се навърта една голяма въпросителна.Сядайте и четете.... 
В световните хроники на най-добрите снайперисти съветските стрелци винаги са били лидери.
Това се дължало на факта,че в червената армия са обръщали много специално внимание на тях,защото са били основата на военната тактика.
Снайперистите винаги внасяли смут в редовете на противника,предлагали уникално покритие на останалата войска и поразявали най-важните цели-вражеските командири. Мотото им било.."Един изстрел,един убит".

Забележителното при братушките е,че за елитни стрелци били обучавани не само мъжете.Червената армия се слави като първата в света,която разполагала и със жени-снайперисти.Тяхното участие в сраженията се оказало повече от полезно,защото типично по женски те търпеливо и прецизно изчаквали целта си,а това са си две много важни качества за един стрелец. 
Ето ви една символична класация,която сама по себе си говори за техните постижения.. 

Миша Талков-932 поразени противника,

Василий Шатирадзе-534,

Иван Сигуренко-525,Иван 

Илич-494,Игор Петрович-436....

Интересното в тази подредба е,че със своите 225 поразени немски войници и единадесет вражески снайпериста,Василий Зайцев дори не е в първите двадесет.Ама как така?...ще попитате вие.Нали беше най-добрият! 
Беше.Ама само във филма. 
Василий остава запомнен не толкова с точния си мерник или с мястото си в класацията,а заради факта,че убива немския снайперист Хайнц Торвалд познат още като майор Ервин Кьоних.
Началника на немската снайперистка школа в Берлин,който висшето командване на Вермахта специално изпратило в Сталинград,за да се справи с Василий Зайцев.И точно тук лекичко се пренасяме във филма. 

Кьоних вече е пристигнал,подготвил се е и започва да търси нашия човек.Зайцев и мерачът му обче не ядат доматите с колците.
Те вече са разбрали за майора и също започват да го издирват и след дълго дебнене и чакане най-сетне успяват да засекат немеца и съвсем професионално да му видят сметката. 

И за да бъде всичко както трябва,взели му и документите за доказателство,че снайпериста,който застреляли бил имено този Хайнц Торвалд.Ето как се родила легендата,че Зайцев убива най-добрият стрелец на Вермахта. Кралят на снайперистите Хайнц.
Това беше историята показана ни във филма.
Сега да погледнем и истинската история,която твърди съвсем друго... 

Единственото място откъдето се знае за случката с убития немец е само и единствено разказа на самия Василий.
Никъде,ама абсолютно никъде в записките описващи действията на червената армия през онези години не е записано някой друг да е потвърдил,че убития стрелец е имено Кьоних.Ами мерачът на Зайцев ? 
Нали все пак е бил плътно до него !?..Той не фигурира никъде.
А личните документи на майора? 
Все си мисля,че те са най-доброто доказателсто за самоличността му!!... 
И тях обаче ги няма.Никой и никъде не ги е виждал.
И точно тук е големия въпрос,който и до днес все още няма отговор.Съществувал ли е наистина майор Кьоних ? 

Според мен не,защото истинските исторически факти доказват,че архивите на немската армия не пазят такова име.
По интересното е,че в тях не фигурира и Хайнц Торвалд.
Не ви ли изглежда някак си странна и командировката на най-добрия немски снайперист чак до Сталинград и то само заради Зайцев? 
Според мен е повече от странна,защото в 284-стрелкова дивизия на червената армия е фигурирал цял взвод с първокласни снайперисти и всеки един от тях е бил достатъчно сериозна заплаха за германската армия.
Още по-интересен е факта,че изпращането на какъвто и да било немски офицер заради Зайцев също не фигурира в документите на Вермахта.Въпроси и загадки,заради които са се породили и съмненията,че Василий Зайцев никога не е имал среща с началника на немските снайперисти,а просто е гръмнал поредния немски снайперист,който се е изпречил на пътя му. 
Каквито и да са твърденията по този случай обаче,те по никакъв начин не омаловажават заслугите на Зайцев в битката за Сталинград.
А те със сигурност са достойни за пример. 

Капитан Василий Зайцев умира на 15 декември 1991 в Киев,а на 31 януари 2006-та,тленните му останки са пренесени на „Мамаев Курган“ край Волгоград.

16 коментара:

  1. Зайцев е също толкова елемент от червената пропаганда, колкото и Стаханов, и Матросов, и Павлик Морозов...

    Но филмът на Жан-Жак Ано все пак си го бива :-)))

    ОтговорИзтриване
  2. Прав си,бива си го,няма спор.И режисьора си го бива...
    Интересно ми е обаче,ако филмите направени на базата на исторически събития,се правеха едно към едно с истинските факти,как ли щеше да изглежда всичко.Със сигурност,повечето от главните герои,нямаше да се радват на много голяма популярност...Ама,то нали затова са режисьорите!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Написаното силно намирисва на болшевишка пропаганда. И е доста късогледо.

    Защото през руско- финската война финландският фермер Симо Хайха само за 100 дни убива 705 червеноармейци.

    Ако тази война беше продължила с години (като втората световна), Хайха щеше да убие хиляди руснаци.

    ОтговорИзтриване
  4. Когато подготвях материала в информацията която намерих за поразените от Зайцев противници,фигурираха цифрите 225 и 300.Ако може да се вярва на подобни източници,значи,че в този си вид е записано в документите, описващи тогавашните действия на руските снайперисти.Лично аз,също смятам,че ако наистина е бил най-добрия,бройката на убитите от него германци е нереална.
    За сметка на това,има информация,че лично той е обучил около 80 снайпериста,който са покосили цели 3000 немеца..

    ОтговорИзтриване
  5. Каква пропагнада? Написаното си е много хубаво и балансирано. А колкото до филма, може би е най-добрия направен за руснаци, от неруснаци...

    ОтговорИзтриване
  6. Филмът е направен много точно от американците. Колкото до това дали е истина...историята я пишат победителите. А комунистите винаги са си измисляли какви ли не кумири. Лека му пръст на Зайцев!

    ОтговорИзтриване
  7. Много лесно се коментири като си седите пред клавиатурите с чаша в ръка и климатик в стаята.
    Предполагам , че голяма част от коментиращите дори на "военно" не са ходили. Ако искате поиграите малко някоя игра - военен симулатор да видите колко пъти ще ви "убият", а хората хората воювали през втората световна война и оцелели са я "минали с един живот" без да могат да рестартират

    ОтговорИзтриване
  8. До колкото знам ,Зайцев е ликвидирал доста висши офицери и за това е известен.Гледал съм го по телевизията на парад в Москва по времето на Брежнев.Тогава /по памет/,като минаваше джипа казаха , че е убил 155 офицери в това число и генерали.И много ми е забавно , като прочета често срещаната фраза "червена пропаганда".Тя е като мото по всички форуми.Човек накрая ще вземе да си помисли , че червените са измислили пропагандата/голям откровен смях!!!/.Послушайте съветското "имформбюро"от онова време , за хода на военните действия,за Сталинград,Москва,по-късно за "Курската дъга",нищо в тази информация не "червенее".Напротив навсякъде се казва "Нашите въоръжени сили"-не се казва например- "непобедимата червена армия".Мисля , че изобщо не е било време да "си ги мерят" червени , бели ессери и всякакви други.Наистина е била свещенна тази война за руснаците и факт е , че няма друг народ в света , който да спре и порази най-страшната армия , която някога е създавана в света - германската армия.За съжаление повечето млади хора у нас са много по- тежко зомбирани от "американския начин на живот"и демокрацията , от колкото ние по-възрастните от социализма.Василий Зайцев е известен това е . Е не колкото "Батман" и "Спайдърмен" , те имат повече убийства на нашественици и са по-известни."Батман" уби един пингвин ,знаете ли?Но германците от онова време имат една "крилата"фраза , на която учат и децата си - "Бягайте , руснаците идват".Едно е да "бичиш" на "контрастрайк", а друго е да ти "гръмне"главата и да замирише на барут и кръв.Така , че скъпи млади сънародници , не се съмнявайте в уменията на Василий.Уверен съм , че би се справил със всички американо-западноевропейски герои /рожби на западната пропаганда/,тъй както на времето се е справил с отличен.

    ОтговорИзтриване
  9. дали е било точно така-само свидетелите на тези събития знаят!Зайцев е станал символ на защитниците на Сталинград.Дори да е преувеличена ролята му Зайцев е помгнал много в психологически план.Както каза във филма един немски офицер-трябваше спешно да произведа 25 войници в командири само за ден...А който е гледал германският филм СТАЛИНГРАД ще разбере че бойния дух на немците е падал с всеки изминат ден!!!
    А че младежите у нас не знаят много за Дтората световна война...--това е тъжен факт.И ЗАЩО САМО НИЕ НЕ ПРАЗНУВАМЕ ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА--9МАЙ!!! БИЛ ДЕНЯ НА ЕВРОПА!!! НЯМАШЕ ДА ИМА ДЕН НА ЕВРОПА АКО ГО НЯМАШЕ 9МАЙ1945Гг.

    ОтговорИзтриване
  10. А на Анонимния от 23 юли ще кажа "По-кротко, освен младите блогъри, дето нищо не знаят за червената комунистическа пропаганда има и по-стари". Та да ти кажа (ако не знаеш случайно) думите на човек, живял от 1979 до 1999 г. в СССР-ОНД (женен за рускиня и с двама сина), което го твърдеше и майка ми, помнеща и други данни още от преди 1944 г. И то е: към 1939 г. руснаците не са имали никакви камиони, нито самолети. АКо не са били САЩ и Канада, дето са ги заляли и със стомана, и с машини (пак ако не знаеш "Молотовката", "ЗиЛ" и "КрАза" са почти точно копие на американски камиони) и с боеприпаси, Германия е щяла да прегази СССР и да я отнесе като куцо пиле домати. Само че в интересите на Запада изобщо не е влизал Хитлер като победил и владеещ най-голямата държава на света с всичките й богатства. Поради което започнали да подпомагат Сталин всячески. А когато се усетили, че този изрод, който изобщо не заслужава да се нарече човек с техните помощи се стреми да завладее Западна Европа, настанала Студената война и го поставили на място. Така че, недей да се опитваш да твърдиш, че червената пропаганда не е съществувала. Съществувала е и още как. Щото ти, например изобщо не си чувал Сталин или който и да било от партийните им и държавни ръководители да признават, че САЩ и Канада са им помагали срещу Хитлер, нали? Така си и мислех. Пут(к)ин дори до днес не го признава. Ето, това е "червена пропаганда".

    ОтговорИзтриване
  11. А на Анонимния от 31 януари ще кажа:"Благодаря за коментара"...
    Вярвам на всяка една твоя дума,най-малкото защото това за заливането със стомана и машини го знаех и аз.Винаги съм уважавал мнението на хора,които се базират на достоверни факти и събития.

    ОтговорИзтриване
  12. Да ви кажа на вси4ки,след като гледах филма Враг пред портата останах много доволен от филма,но не е ли сьвпадение 4е сьщата ве4ер гледах Дискавьри и даваха док, филм за Василий Зайцев и такьв 4овек не е сьщесвувал,вси4ко било пропаганда,а в сьщото време пушката му пила още в музея,НЕЗНАМ НА КОЙ ДА ВЯРВАМ.

    ОтговорИзтриване
  13. Най-добрият снайперист си остава Симо Хайха,който е финландец. Зайцев пасти да яде!

    ОтговорИзтриване
  14. Правилно..
    И аз смятам така.То и без това не е много ясно дали точно Зайцев е светнал оня немец...
    Ако въобще е имало немец..

    ОтговорИзтриване
  15. симо хайка-зайцев е най -добрият!!!1

    ОтговорИзтриване

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top