/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » ЛЪЖИ ЗАПИСАНИ В ХРОНИКИ...

ЛЪЖИ ЗАПИСАНИ В ХРОНИКИ...

Unknown | неделя, април 01, 2012 |
Историята е очарователна тема,но доста често поднася заблуди и разпространява лъжи,които тотално променят истината за това,което се е случило.Тези исторически грешки са преминали през вековете и ние толкова сме повярвали в тях,че съвсем естествено сме ги приели за истински исторически факти,които обаче съвсем не са верни.И понеже днес е денят на лъжата,реших да развенчая няколко от тези странни заблуди,за да се сложи край на измислените митологии,в които продължават да вярват доста хора.

Ще започна с името на Кенгуруто...

Най-разпространената история за произхода му разказва,как капитан Джеймс Кук първи открива Австралия,където още със стъпването на сушата се среща с местно аборигенско племе.
И точно когато опитите за контакт между двете нации били в разгара си,отнякъде се появило едно кенгуру.Европейците естествено били много сащисани от това странно животно и трескаво започнали да питат аборигените "Какво е това?!" Сами разбирате,че диваците нищичко не схванали от въпроса и започнали учудено да се споглеждат и да свиват рамене,като знак за неразбиране,докато един от тях взел,че казал думата "Кенгуру",която пък според "запознатите" означавала,"Не разбирам!"
И понеже и откривателите нямало как да разберат езика на местните,предположили,че това е името на животното.Това беше измислицата.
Ето я и истината,която всъщност е съвсем елементарна... 
Името "Кенгуру",или на аборигенски "gangurru" произлиза от едно друго аборигенско племе,наречено Guugu Yimidhirr,което със сигурност няма нищо общо с откривателя Джеймс... Кон в политиката.. 
Друга много известна измислица е тази за лудия император Калигула,който толкова обичал коня си,че го направил консул.Предполагам,че и това сте го чували неведнъж и даже съм сигурен,че сте повярвали в него.Факт е,че любовта на Калигула към животното наистина е била пословична,но чак пък да го е намърдал в политиката,наистина звучи смешно.Колкото и луд да е бил управителя на Рим,около него е имало достатъчно трезвомислещи хора,които надали са щели да позволят подобна глупост.
Лъжата,че това се е случило се появила седемдесет години след смъртта на Калигула в текст на един историк,където пишело следното: "Освен под от мрамор,ясла от слонова кост,лилаво одеяло и яка от скъпоценни камъни,той дори даде на коня си къща,отряд от роби и мебели за гостите,поканени да го видят,а най-интересното е,че планира да го направи консул "
Факт е,че такъв текст наистина съществува,но той си остава само плод на нечие вдъхновение и на практика нищо не доказва.Никъде досега в историята на Рим не са намерени други записки,от които да стане ясно,че Калигула е планирал да постави коня си на такова важно място,камо ли пък,че го е направил наистина.


Екатерина Великиа умряла,докато правела секс с кон...

Въпреки че този мит е много забавен в него няма нищо вярно.Неоспорим и най-важното документиран факт е,че имератрицата умира в леглото си,покосена от зловеща болест и точно в този момент съм сигурен,че въобще не и е било до секс.Как е възникал и този мит ли? Отново от слухове уважаеми.
Екатерина Велика наистина е имала ненаситен сексуален апетит,особено към младите мъжки екземпляри,който апетит винаги е привличал хорското вниманието.
През изминалите векове най-лесният начин за хората да обиждат и словесно да нападат своите женски врагове е бил имено секса.Когато някоя дама е трябвало да бъде унизена и омерзена,по неин адрес са се сипели огън и жупел и много често репутацията й отивала по дяволите.
Историците смятат,че измислицата за коня възниква някъде във Франция,скоро след смъртта на Екатерина,като начин да се развали легендата около нейната личност.




Осоляването на Картаген...

Ето ви я и поредната нелепост,която спокойно се разхожда из историческите архиви и твърди,че когато Рим завладява Картаген,римските войски изсипали тонове сол върху земеделски земи на побения град,като целта им била там никога да не поникне нищо.Отново фалшив мит,който се появява в средата на 20-ти век и няма нищо общо с реалността.
Истината е,че когато римляните завладяват Картаген,те първо старателно обхождат всяка една къща в търсене на роби,а след като си ги набавят,подлагат всички останали на брутално клане.За да бъде всичко в римски стил,накрая изгарят града до основи и на практика го сриват със земята,оставяйки купчини руини.
Тази бруталщина довежда до тотална загуба на голяма част от историческата информация за Картаген,което пък прави изследване му изключително трудно в днешно време.За сметка на това има запазени римски архиви описващи унищожението на Картаген,в които обаче не става и дума за подобно осоляване на плодородни земи. Императорският жест за одобрение.. 
Противно на общоприетото схващане императорите на Рим никога не са използвали палеца си,сочещ нагоре или надолу за сигнал към гладиатора,за да убие или пощади своя враг.Да,използвали са ръката си,но само са отваряли или затваряли длантта,като при отворена означавало да се пощади живота на победения,а при затворена идвала смъртта.Ако пък гладиатора в момент на ярост си позволил да убие противника преди да бъде направен култовия жест,почти винаги отивал на съд за убийство,защото само императорът имал право да отнема човешки животи. 
Испанския грип идва от Испания Звучи логично,нали ?..
Щом идва от Испания,трябва да се казва испански.Няма как да се казва френски например.Тука обаче ще трябва да изоставим логиката.Тя няма да ни трябва,защото имаме факти. Испанската грипна пандемия (същия вирус,като свинския грип),продължава от март 1918 до юни 1920,като се разпространява дори до островите в Тихия океан.Смята се,че тя е убила между 50 и 100 милиона души в целия свят,или приблизителната равностойност на една трета от населението на Европа.
Въпреки че първите случаи на болестта са регистрирани в континенталната част на САЩ и в част от Европа много преди да стигне до Испания,грипът от 1918 година,получава прякора "испански грип".А го получава,защото по онова време Испания не е имала специална цензура на новините описващи заболяването и неговите последици.
И понеже вестите за епидемията направо се бълвали от Испания,това довело до грешното впечатление,че страната е най-засегнатата зона. Ето как благодарение на лоялността си,Испания завинаги се сдобива със заглавието на най-тежката епидемия от грип в съвременната история.Амазонките умишлено отрязвали едната си гърда,за да могат по ефикасно да използват лъковете си. 
Горките Амазонки.Направо живи да ги ожалиш.
Хубавото обаче е,че и това е измислица.Имайки предвид,колко нелепо звучи тази история,трудно е да се повярва,колко много хора вярват в това. 
Лъжата за бедните амазонките осакатяващи себе си,се е появила на бял свят през 5 век преди Христа,защото някакъв голям гаф безразсъдно се намърдал в тъмното изкуство на етимологията.
Дамите от островите Лесбос използвали едно приспособление,което поставяли на една от гърдите си по време на стрелбата си с лъкове,което имало за цел да служи за твърда основа,когато тетивата била опъната и ръката била под напрежение,а когато употребата на оръжието приключвала,просто го сваляли.Има данни,че наименованието на въпросното приспособление било "mazos",което по някое време започнало да се бърка с гръцкото "mastos",което е нарицателно за "гърди".
Когато в последствие се стигало до преводи на текстове за амазонките,много често буквално се разбирало,че те наистина си махат една от гърдите.
Предполага се,че в един определен момент от предаването си през вековете,информацията се е изкривила и в колективното съзнание се е утвъдил погрешния мит,че те умишлено се осакатяват,отрязвайки едната си гръд.

Едисон е изобретил крушката

Да,ама не.В действителност Томас Едисон не само не е измислил електрическа крушка,но дори не е измислил и много от нещата,които му се приписват.
Неговите проницателни бизнес умения му позволили да открадне,подобри и лично да патентова много идеи от първоначалните изобретатели на тези неща.Истината за него е,че е бил познат,като безскруполен човек, който се опитвал да дискредитира други изобретатели,за да спечели популярност за своя изгода.Преди патента на Едисон за електрическата крушка през 1880 година,електрическите светлини вече са измислени.

През 1840-та,един британският астроном и химик поставя платинен бобина във вакуумна тръба и пуска електрически ток през изделието,като по този начин създава първата в света електрическа крушка - цели 40 години преди Едисон.

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top