/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » , » КНИГИТЕ,КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА...

КНИГИТЕ,КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА...

Unknown | събота, март 31, 2012 | |
...Със сигурност са безкрайно много.Толкова много,че класифицирането и описването им може би ще отнеме години.И понеже няма как да отделя толкова много от безценното си време,избрах малка част от тях,които според мен са едни от най-значимите в това отношение.Държа да подчертая,че темата,която зачеквам днес е доста субективна.
Сигурен съм,че ще има много разногласия относно произведенията,които съм избрал,така че чувствайте се свободни да предлагате всякакви допълнителни книги в полето за коментари,които с удоволствие ще опиша в някоя друга подобна класация.

На първо място съвсем естествено поставям Библията...

Не може да има никакво съмнение,че тя е направила повече,за да промени лицето на света,отколкото всяка друга книга.Само двеста години след като е създадена,тя довежда до превръщането на цялата Римска империя от езическа към християнска.
Може би някъде оттогава християнството започва да печели привърженици,който през годините го превръщат в най-голямата религия в света.
Съвсем не е случайно,че най-старата и най-голямата от християнските групи е Римокатолическата църква,чиито членове са равни на размера на всички други християнски групи,събрани заедно.
Библията се състои от две основни книги-Стария Завет (взет от гръцкото издание,което е използвано от Христос и апостолите) и Новия Завет (написан от някои от апостолите на Исус след смъртта му).За да се оцени правилно религиозното съдържание на Библията,трябва да се вземе предвид възходящото развитие на нейната религиозна мисъл.Вярващите,които откриват в Библията олицетворението на Бога,смятат,че в нея религиозната мисъл е дадена и в рамките на човешките размишления.
Тя има своята история,в нея участват и индивидите,и колективът,и епохите,и срещите с религиозната мисъл на съседите.

Веднага след нея е "Сума на теологията" на Свети Тома Аквински (1265 - 1274)

Свети Тома Аквински е един от най-изтъкнатите представители на схоластичната философия,която към средата на 18 век достига своя апогей.
Той разглежда различни аспекти на философията на епохата като въпроса за отношението между вяра и разум,тезите за душата,въпросите за авторитета на религията и на теологията,която подчинява всяка друга област на познанието.
"Сума на теологията" е набор от трудове на Аквински,разделен в три части,който е смятан за върхът в творчеството му според мнозина негови изследователи.
Чрез него авторът се връща към четирите основни добродетели според Аристотел (справедливост,постоянство,предпазливост и сила),но освен тях въвежда и трите теологични добродетели на християнството (вяра,надежда и милосърдие),необходими за постигането на вечното блаженство.Иначе казано,Тома Аквински поставя ясни ограничения по отношение на действията на обществото и на политиката,като набляга на схващането,че човекът в своето съществуване,в своята власт и в своето притежание трябва да се ръководи от Бога,а не от политическото общество,тъй като неговата духовна власт е поверена на един-единствен владетел-Христос.
По брой на преводи и световна известност "Сума на теологията" винаги е била на второ място след Библията.Нейното влияние се усеща в целия християнския свят,а също така е и основен инструмент на преподаване на католическите семинари.
Тома от Аквино се смята от католиците за един от най-великите теолози в историята и за един от тридесет и тримата учители на църквата.

„Атлас изправи рамене” на Айн Ранд-1957

Айн Ранд е позната по света със своята рационална философия,която тя нарича обективизъм,близка по идеи с философското движение либертарианство.Пише множество философски есета за свободната мисъл,защитавайки свободата,социалната справедливост и частната собственост.Не по-малък принос има и в сферата на етиката,политическата философия и епистемологията.

"Атлас изправи рамене" е последната работа на Ранд,преди тя официално да посвети времето си предимно на философското писане.Тази книга съдържа разнообразие от интересни теми,които в последствие стават истинската основа на обективизма.
Айн Ранд значително повлиява на политическата философия и на либералната икономика,най-вече в Северна Америка.Считана е още за теоретик на индивидуалния капитализъм и на либертарианството,отхвърлящо всички форми на принуда, проповядващо ценностите на разума,производителността и „рационалния егоизъм”-главната идея на обективизма.
Като член на крайните антикомунисти,Айн Ранд проповяда независимост с идеите на капитализма срещу всички форми на колективизма и религията.
Философията на обективизма пък,довежда до създаване на прословутото Либертарианско движение,което продължава да се радва на голяма популярност по целия свят.

В тримесечна он-лайн анкета,която имаше за цел да избере стоте най-добри романа на ХХ век,"Атлас изправи рамене" бе избран за роман номер едно.
Последователите и са много,особено в света на знаменитостите,като най-изявените са Брад Пит и Анджелина Джоли.

Ето го и Корана...

...Свещената книга на ислямската религия.Основателят на исляма Мохамед казал на последователите си,че е надарен с откровения от ангел Гавриил,които откровения всъщност формират основата на Корана.След смъртта на пророка свещената книга е била записвана от информация предавана от уста на уста в продължение на 23 години и в крайна сметка различните спомени са били събрани и комбинирани в едно произведение.
В Исляма,за разлика от католицизма и православието,няма свещеници,които да тълкуват Корана на вярващите.Всеки мюсюлманин трябва самостоятелно и директно да се запознае със съдържанието на свещения текст.
През последните години настъпиха много дебати върху съдържанието на Корана.
Неговите противници продължават да твърдят,че той се застъпва за свещената война и убийствата на всеки,който е противник на исляма.
Мюсюлманите естествено,никога не са приемали тези твърдения за верни и продължават да отговарят,че точно тези противници приемат текста от свещената им книга по съвсем изкривен начин.

"Правата на човека" от Томас Пейн-1791

Пейн е английски писател,който е бил ревностен противник на монархията и благородниците,като цяло,и който със своите писания сериозно повлиява на американската демокрацията.
Според него единствената цел на правителството и неговите производни е да защитава правата на всяко човешко същество,а всички институции,които не се позовават на това схващане са напълно незаконни.
Книгата е смятана за скандална от управляващите по онова време,а самото и публикуване предизвиква нечуван Фурор в Англия. 
Съвсем естествено Пейн бива обвинен в бунтарство и осъден за клевета срещу короната,което пък не пречи на французите да го ценят високо и не случайно при появата му във Франция,той веднага е направен член на парижката конвенция.

"Експериментални изследвания в електричеството" на Майкъл Фарадей-1855


Фарадей е английски химик и физик,чиито експерименти с електрическата енергия в крайна сметка довеждат до изобретяването на електромагнитни въртящи се устройства,които формират основата на електрическата технология на двигателите.
Въпреки,че той е получил малко формално образование и по този начин по-висшата математика винаги е била извън обсега му,това не му е попречило да се превърне в един от най-влиятелните учени в историята.
Благодарение на неговите експерименти електричество сериозно се намества в областта на технологиите,като цяло и спокойно може да се твърди,че тотално променя науката.Тези негови постижения го правят известен,но през целия си съзнателен живот Фарадей никога не се осланял на славата си.
Живял е повече от скромно и може би,за да го докаже отхвърля рицарското звание,с което са искали да го окичат и два пъти е отказвал да стане президент на Кралското общество.Умира в дома си в Хемптън Корт на 25 август 1867-ма,а в знак на признателност,посмъртно се сдобива с паметна плоча в Уестминстърското абатство,в близост до гроба на Исак Нютон.

"За произхода на видовете " на Чарлз Дарвин-1859

Тази книга описва творческата работа на автора си в областта на еволюционната биология.Ако случайно сте я позабравли,тя обяснява,че с течение на времето,чрез естествен подбор на видовете те еволюират,променят се и се усъвършенстват.
Толкова много се усъвършенстват,че според Чарлз,маймуните спокойно могат да се превърнат в хора.Трудът му е кулминация от доказателства,които Дарвин натрупва при едно дълго пътуване през 1830-та година,и подробно описание на изследвания и експерименти,направени след завръщането му в Англия.

Книгата лесно се чете дори и от неспециалисти в тази сфера и може би точно заради това привлича голям брой фенове след публикуването си.
Единственият намек,който авторът прави за еволюцията на човека,се заключава в сдържаното изказване... 
„Ще се хвърли светлина върху произхода на човека и неговата история“.
Всъщност самата теория е изказана още в самото начало на книгата със следните думи...

„Имайки предвид, че от един вид се раждат повече индивиди,отколкото е възможно да оцелеят,следователно,отново и отново възниква борба за оцеляване.
От това следва,че всяко същество,ако се изменя слабо в посока,в която му носи полза,под влиянието на комплексните и понякога променящи се условия на живот,ще има по-добри шансове за оцеляване, в което се изразява естественият отбор.
Съобразно строгите закони на наследствеността,всеки отбран вариетет ще се стреми да разпространи своята нова модифицирана форма"

Съвсем не са малко и противниците на тази книга,защото дълбоко в себе си тя се противопоставя на много религиозни възгледи за биологията и произхода на човечеството.Имено заради това противопоставяне,тя генерира много дискусии по научни,философски и религиозни тематики,които продължават дори и днес.

"Вторият пол" от Симон дьо Бовоар-1949

Тази книга е смятана за най-известната работа на Симон дьо Бовоар .
"Вторият пол“ е подробен анализ на потисничеството на жената и не напразно е смятан за основополагащ текст на съвременния феминизъм.
Основният проблем,който Бовоар зачеква в този трактат е невероятната ефикасност на мъжката власт над жените,при положение,че доминацията е обикновено крехко и временно явление.За да отговори на този въпрос,който между другото сама си задава,авторката използва и разширява Хегеловите разсъждения за връзката между господар и роб.Тя смята,че точно в трудовете на Хегел е дълбокото прозрение,че в самото съзнание има фундаментална враждебност към всяко друго съзнание.
Пак според нея в публичната сфера мъжете се стремят да станат "субекти" чрез борба,а точно тези битки водят до несигурни господари и неохотни роби.
Симон се учудва на жените,които са способни да разпознават мъжете субекти,но вместо да се противопоставят,позволяват да бъдат доминирани и дори помагат за собственото си подчинение.В по-голямата част от книгата Бовоар се занимава със скицирането на културните образи на мъжествеността и женствеността,в чиято светлина мъжете и жените се възприемат.Тя разглежда многообразните социални действия,които имат за цел да държат жените в подчинено положение и да не им позволяват да търсят собствено превъзходство....и все подобни неща,които преливат от Феминизъм,откъдето и да ги погледнеш.

"Комунистически манифест" на Карл Маркс и Фридрих Енгелс (1848)

Публикуван е за първи път на 21 февруари 1848 година и е считан за едно от най-значимите политически философски произведения.За негови автори официално се смятат Карл Маркс и Фридрих Енгелс,въпреки че в предговор към немското издание на Манифеста,Енгелс заявява,че произведението е дело основно на Маркс.
Независимо от разногласията около създаването си,трактата е факт и даже се превръща в едно от най-влиятелните политически пространства в историята,предлагайки курс на действие на пролетарска революция,като основната идея е сваляне на буржоазната система и създаване на едно безкласово общество.
Може би най-известния цитат от работата на двамата немци гласи: "Комунистите презират да крият своите възгледи и идеи.
Те открито заявяват,че техните цели могат да бъдат достигнати само чрез насилствено събаряне на всички съществуващи социални условия.
Нека управляващите класи треперят от комунистическата революция,защото пролетариите нямат нищо за губене.Те имат само една цел,да спечелят.
Пролетарии от всички страни,обединявайте се! "...

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top