/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » Да се научим да бягаме-Част 3

Да се научим да бягаме-Част 3

Unknown | петък, април 06, 2012 |
Тренировки по бягане. Общи препоръки.

Дистанцията ще зависи основно от това какво искате да получите от бягането–обща издържливост,взривна скорост, редукция на теглото и т.н. Това ще зависи най-вече от скоростта на бягане, а тя сама по себе си определя и дистанцията. Не може да спринтирате 40 км. 
Обувките, с които бягате са изключително важен елемент.
И тук за различните видове бягане има различни изисквания.Но винаги е добре, без значение дали ще бягате маратон или спринт,да имате удебелена пета, здрава конструкция на самата обувка. 
Това ще ви предпази от излишни травми в глезените,коленете и гръбначния стълб.Типът на стъпване също е много важен и специфичен при различните типове бягане.При спринтово бягане се приземява бегача на възглавничката на стъпалото – първоначално това е трудно, но постепенно се свиква.При средни и дълги дистанции приземяването е на пета и възглавничка.В никакъв случай, ако сте с тънки подметки, не се приземявайте на пети. 
Маратонското бягане е с приземяване чрез претъркалване – пета-пръсти. При неправилно приземяване, това неминуемо се отразява на гръбначния стълб и бъбреците.
Подбирайте облеклото си, както ви е удобно, но да дава свобода на движение. Някои бягат със слушалки и слушат музика, за други това не е удобно, защото ритъмът на музиката им нарушава ритъма на дишане. 
Общо взето бягането е силно индивидуална дейност.
Напоследък станаха известни и един особенни мексикански бегачи, които бягат на свръхдълги дистанции, при това бягат през планини, пресечен терен и за всеобщо удивление - боси. 
Множество изследвания потвърждават извода, че може би бягането на бос крак е най-естествено и най не травматично, но пък е свързано с ред неудобства. Може би затова, напоследък водещи фирми за производство на маратонки експериментират в производството на модели, представляващи едва ли не отливка по крака на човека. Но все още няма установени резултати от ефективността на този тип маратонки.
Ако все още седите на стола и се почесвате в размисли в стила на Хамлет: „Да бягам или не?“, ви предлагам:

„Кратък наръчник по бягане в 12 златни правила“:





1. Бягане – това е последователност от подскоци с пружиниращи презимявания на стъпалото – предна или задна част, краката се сгъват в коленете – служат за амортизиране на приземяването – бягането трябва да е безшумен процес. В момента на приземяване, опорният крак трябва да е непосредствено под центъра на тежеста на тялото.
2. Качеството побеждава количеството. Скоростта, с която тренирате, ще бъде скоростта на вашето бягане.
3. Честотата на крачките при правилно бягане е от 3-5 в секунда.
4. Ходенето вреди на бягането.
5. Силата на ръцете, трябва да бъде пропорционална на силата на краката.
6. Правилната стойка е критична за бягането – не се накланяйте напред.
7. Скоростта разрушава издържливостта, издържливостта разрушава скоростта.
8. За всеки бегач подхожда един тип бягане – този, който отразява неговите уникални възможности и дадености. Отклоняването от този тип бягане е необходимо само с цел да се изследва отражението му върху техниката или с друга тренировчна цел. Всяка програма, опитваща се да ни тренира тип на бягане, различен от даденостите на конкретния индивид, няма да доведе до никакви сериозни резултати. Също така всяка програма ще е безполезна, ако тренировката не е под пълен контрол.
9. Бягането - това е състояние на тялото в условия на недостатъчно снабдяване с въздух, затова дишането през устата е задължително.
10. Статическите упражнения за гъвкавост водят най-често до травми!
11. Бягането с правилна техника, даже и на бос крак, по каквито и да е настилки, не може да доведе до травми.
12. Всичко, което обличате на тялото си, до някаква степен пречи на техниката на бягане.

Zan Schin

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top