/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » , » Ефективни ли са бойните изкуства?..ЧАСТ ВТОРА

Ефективни ли са бойните изкуства?..ЧАСТ ВТОРА

Unknown | петък, януари 13, 2012 | |
Ако на вас не ви стиска или страдате от скруполи, как така ще го сритате в топките или бръкнете в очите–значи тая работа не е за вас,просто тренирайте бягане.
От практиката на спец отрядите, профи охранители и изобщо хората,чиято професия е да се справят с тези ситуации е известно, че да оцелеш и да си ефективен в такива свхатки не е необходимо да се набиват на очи,нямат огромни мускули,„на ти” са с оръжията (хладни и огнестрелни) и различните традиционни бойни изкуства,имат почти енциклопедични познания в различни области и преди всичко са изключително интелигентни (почти всички са с висше образование или даже няколко).

Те предвиждат рисковете и ги свеждат до мининимум и просто не излагат на излишни рискове своите клиенти и себе си. Значи и това не е,вие не сте офицер от спец. частите ,(тях и без това рядко ги нападат),но на вас може да се случи. Какво да правим тогава?Можем да се включим в някой курс. 
Те са за високорискови положения,които трябва да бъдат решени незабавно.Техниките са елементарени,ефективни и често брутални . 
Вие не трябва да ги учите пет години, за да ги приложите.Повечето от тях могат да бъдат преподадени достатъчно добре за по-малко от три месеца, ако не и за по-малко.Но ще бъдете подготвени само за определени положения, няма да имате поглед върху случващото се около вас.
Ако се случи „А“, аз правя „Б“.Ами ако се случи „Ш“? 
А вашия курс не дава решения за тази буква?
Така че въпросът с ефикасността продължава да стои.
 
Продължавам с даването на непоискани съвети, но това е продиктувано само и единствено от желанието ми да намалим количеството на синините по Вашия организъм.
Според мен,най-добрия вариант е да тренирате някое традиционно бойно изкуство.В тези стилове се тренират разнообразни техники, тествани във времето, има техники срещу оръжие–особенно важно,и има и други важни аспекти–самоувереност,физическо натоварване,учтивост,способност за съсредоточаване и самообладание.
Под въздействието на бойните изкуства, притеснителните и проблемни деца често дават най-доброто от себе си,техните успехи се подобряват и неприемливото поведение спада, докато те напредват в изкуството. 
Трябва да знаем, че целта на бойните изкуства не е нито победата, нито загубата, а усъвършенстване на характера и постигане на особенни състояния на духа.В бойните изкуства е важно да оцеляваш в трудна ситуация и да продължаваш напред.
Бойните изкуства са достатъчно разнообразни, за да покрият високите ви изисквания,но дали вашият инструктор е на същото това високо ниво като самото бойно изкуство.Преценете добре дали техниките,които учите зависят от съотношението на размерите или силата ви с тази на противника ви. 
С други думи-определят ли размерите и силата ефикасността на техниката ? Дали тези техники щяха ли да работят върху по-силен опонент? 
Може ли той да “разбие” вашата техника само като ви притисне към себе си, втурне се към вас, блъсне ви във себе си или падне отгоре ви? 
Това са най-популярните начини на разрушаване на техниките.
 
За разлика от състезанията,където има категории и правила,вие ще се борите срещу по-големи и по-силни опоненти в истинския бой,така че трябва да знаете какво работи и какво не работи против тях.
Тестът за тези техники е лесен:намирате най-големият и най-силният човек в залата и го карате да опита да обърка техниката,по който и да е от четирите метода ( втурване, смазване, стискане или падане). 
Ако той може да я разрушава чрез чиста сила и обем, забравете този ход . Не забравяйте,че ако не можете да го направите в залата,то определено няма да се получи в “реална ситуация”.Да обърнем внимание и на ръста! Ако сте малък мъж или жена, огромен брой техники, базирани по сила, просто няма да ви вършат работа .
Също така определени ходове работят по-добре за големи хора,докато други-най-добре за по-малки.По-лесно е за малък човек да “влезе в краката на опонента” и да го извади от равновесие, отколкото е за по-голям човек да направи същото.В същия дух-по-голям човек може по-лесно да извади от равновесие по-малък чрез удар надолу в горната част на гръдната кост.Същата техника обаче,е много трудна за прилагане от по-малък човек към по-голям.
Настоява ли вашият инструктор,че една техника е подходяща за всички? 

Това не трябва да бъде така и вие трябва да тренирате това, което работи най-добре за вашият определен размер, сила и телесен тип.
Колкото и да наблягам на важността на обучението, базирано на принципи, пак няма да е достатъчно!
В тази единствена концепция,всичко,което споменах досега,се включва в едно голямо цяло.Вие просто променяте стратегията т.е.-бягате! 
Относно всичко останало,ако разбирате принципа,вие можете да създадете ефективна техника,за да посрещнете всичко,което се случва-и да го направите за конкретния случай.
Боят и самоотбраната са вечно променящи се,нестабилни положения без готови решения.Единствения ви вариант е да бъдете нащрек,подготвени на база принципни положения и най-вече да действате, точно, навреме и без излишно колебание.Не правете неща, които не са тренирани дълго и болезнено в залата преди това.Подберете си добър инструктор.
 
Въпреки че нямам претенции за пълнота и изчерпване на проблемите,аз се опитах да ви покажа фактори,които имат критично влияние върху реалната самоотбрана.Ако елементите, за които говорих, не са включени във вашето обучение от самото начало, значи ви преподават спортен стил,а не такъв за самоотбрана.Въпреки че няма нищо лошо в бойните спортове,но без тези елементи, не ги използвате за ефективна самоотбрана. 
Не спирайте да изследвате ефективността на всяка една техника. Тренирайте за това ,което се случва най-често,и може би ще успеете да се справите с една голяма част от това,което се случва.
Научете 50 техники, от тях неизбежно ще можете да правите много добре 15, от тях 7 или 8 ще ви влезат в употреба, когато трябва.
Бъдете умни и останете щастливи!

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top