/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » , » ХРОНОЛОГИЯ НА ЕДНА НАДЕЖДА...

ХРОНОЛОГИЯ НА ЕДНА НАДЕЖДА...

Unknown | четвъртък, април 28, 2011 | |

Земетресението,което разтърси Япония на 11 март 2011 година последвано от опустошително цунами,което пък разруши крайбрежните градове с тонове вода и причини смъртта на хиляди хора,освен че за пореден път показа на човечеството,че рисковете,които идват с овладяване на атомната енергия съвсем не са за подценяване събуди и позаспалите спомени на доста хора за най-лошото подобно бедствие,познато на света като трагедията Чернобил.
На 26 април беше отбелязана поредната годишнина от този зловещ кошмар,което събуди и моите спомени и реших да ви разкажа за едно странно откритие направено във вече неработещата електроцентрала,което на фона на цялата тъмна картина около инцидента в Чернобил даде лъч на надежда за цялото население на земята.
Историята си я бива и си струва да бъде прочетена...

Построен в края на 1970 година на около 65 мили северно от Киев в 
Украйна заводът в Чернобил веднага се превръща в една от най-големите и в последствие една от най-старите ядрени централи в света.
Руснаците го кръщават "Аец Ленин" и за всички тях той е бил връх в сигурността и прецизността.
Това разбира се не попречило след един нескопосан експеримент, направен на 26 април през 1986 година,да се създаде внезапно покачване на енергия,която се оказало,че няма как да се контролира и мигновено предизвикала поредица от взривове,които пък разрушили реактора.
Смъртоносният облак от радиоактивни материали,който се издигнал над близкия град Припят съвсем скоро и много бързо бил разнесен от вятъра почти над цяла Европа,а експлозията и последвалото радиационно заразяване превърнаха района в призрачен.
Жертвите на лъчението наброиха стотици хиляди,а светът не спря да се чуди,дали да се страхува от атомната енергия или пък не.
Паралелно със всичко това на бял свят се появява и още нещо много интересно,което сериозно разтърсва науката и хвърля в размисъл доста учени по света.
Един робот,който бил вкаран в разрушения четвърти реактор на "Аец Ленин",за да изследва нивата на радиация и състоянието на почвата,съвсем случайно открива два вида гъби,които след обстоен анализ се оказало,че са богати на меламин и съвсем безпроблемно могат да живеят в условия на радиация,която е 500 пъти над нормалните нива.
Нещо повече...
Учените успяват да докажат,че въпросните гъби не само виреят в тези кошмарни условия,а даже абсорбират радиацията и се хранят с нея.
Тоест,по същия начин,по който обикновените растения превръщат слънчевата светлина в енергия и живеят от нея,меламина в гъбите от реактора превръща радиацията в енергия и те успяват да оцеляват.
И понеже меламина е пигмента отговорен за цвета на човешката кожа,а въпросните гъбите са претъпкани с него,към днешна дата те са известни,като черни гъби.
Всъщност,от няколко години насам учените установиха,че около Чернобил започва да се развива чисто нова еко система и има странна популация на нови животински видове,които са носители на радиация,която пък не е смъртоносна за тях,но черните гъби са нещо много по-различно от всичко останало.
Те не само показват,че природата има уникална способност да се самоизчиства от човешките грешки,а биха могли и да бъдат в помощ на човека,особено когато той е изложен на радиация.
Консумацията им или синтеза на вещества извлечени от тях със сигурност би дало шанс на човечеството успешно да се справи с радиацията.
Иначе казано,Чернобил се оказва не само мястото на най-голямата ядрена трагедия,а и мястото,което може да помогне на хората.
Атомната централа уби стотици хиляди души,но черната гъба,която развъди може би ще успее да спаси много повече....

10 коментара:

  1. Да ти кажа, човешкото ДНК се променя, мисля, че е напълно възможно бъдещите поколения да привикнат с радиацията. Просто е въпрос на адаптация и време.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара Емо...
    Напълно съм съгласен с теб.Може би бъдещите поколения наистина ще бъдат много по-устойчиви на глупостите,които сме способни да измислим,но тежко и горко на техните предшественици....

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен пост. Поздрави, Боби! Инфото за тези черни гъби и изобщо за това, че природата се адаптира по някакъв начин към радиацията ме изненада. Но това, ако е така е много обнадеждаващо.Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Цветанке,
    Благодаря за коментара.Наистина си звучи обнадеждаващо.Овладяването на радиацията ще бъде от голяма полза за в бъдеще,защото в космоса например,има доста неизследвани места,в които се знае,че има доста радиационно излъчване...

    ОтговорИзтриване
  5. трябва много да се внимава с ползването на атомната енергия, поздрави до всички

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересно! Незнаех, че има такива гъби. Знаеш ли им точното наименование да потърся малко повечко информация в нета или, ако можеш ти публикувай нещо повече. Смятам, че темата е интересна на всеки. Природата наистина е уникална, тези гъби го доказват!

    ОтговорИзтриване
  7. Изключително неприятни събитие беше това земетресение,което разтърси Япония на 11 март 2011 година което пък за още по голямо съжаление бе последвано от опустошително цунами,което пък разруши крайбрежните градове с тонове вода и причини смъртта на хиляди хора,освен че за пореден път показа на човечеството,че рисковете,които идват с овладяване на атомната енергия съвсем не са за подценяване събуди и позаспалите спомени на доста хора за най-лошото подобно бедствие,познато на света като трагедията Чернобил. Единствено човека като живо същество е способно да сътвори какво ли не, но пък и то може да докара до гибелта му. Надявам се повече да не се строят такива унищожаващи конструкции.

    ОтговорИзтриване
  8. Построен в края на 1970 година на около 65 мили северно от Киев в Украйна заводът в Чернобил веднага се превръща в една от най-големите и в последствие една от най-старите ядрени централи в света.Разбира се който се сети и чуе за подобно съоръжение няма как да не се сети за онзи трагичен случай.Руснаците го кръщават "Аец Ленин" и за всички тях той е бил връх в сигурността и прецизността.Това разбира се не попречило след един нескопосан експеримент, направен на 26 април през 1986 година,Съоръжение, което е важно и помага, но пък е толкова опасно и аз лично съм против строенето им.Статията е доста интересна и образователна, благодаря че я споделихте с нас.

    ОтговорИзтриване
  9. За огромно съжаление Чернобил веднага се превръща в една от най-големите и в последствие една от най-старите ядрени централи в света.Руснаците го кръщават "Аец Ленин" и за всички тях той е бил връх в сигурността и прецизността.Но уви не е била такава, а и с непредпазливостта на персонала изникнали доста проблема както пишете и в статията.Това е най-голямата ядрена трагедия,а и мястото,което може да помогне на хората.Атомната централа убива стотици хиляди души,но черната гъба,която развъди може би ще успее да спаси много повече, жестоко е как сами правейки и развивайки индустрията и технологиите се погубваме с тях.

    ОтговорИзтриване
  10. Жестоко се получи с това земетресението,в пония на 11 март 2011 година последвано от опустошително цунами,което пък разруши крайбрежните градове с тонове вода и причини смъртта на хиляди хора,освен че за пореден път показа на човечеството,че рисковете,които идват с овладяване на атомната енергия съвсем не са за подценяване събуди и позаспалите спомени на доста хора за най-лошото подобно бедствие,познато на света като трагедията Чернобил.Жестоко е но когато природата реши нещо няма кой и начин да я спре. А и благодарение на нашите постройки става още по неприятно в тези ситуации.За гъбата честно казано не бях чувала.

    ОтговорИзтриване

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top