/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » ИСТИНСКИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ ЗА ЛЕГЕНДАРНИЯ ЦАР НА СПАРТА....ЛЕОНИД ПЪРВИ....ПОЗНАТ НИ ОТ ФИЛМА 300.

ИСТИНСКИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ ЗА ЛЕГЕНДАРНИЯ ЦАР НА СПАРТА....ЛЕОНИД ПЪРВИ....ПОЗНАТ НИ ОТ ФИЛМА 300.

Unknown | сряда, август 12, 2009 |
През 480година преди Христа при прохода Горещи врата загива Леонид първи.
Легендарният цар на Спарта предвождал шепата спартанци пред многочислената армия на завоевателя Ксеркс.
Точно триста на брой били спартанците,както пък знаем от филма 300.

Опасявам се обаче,че истината за Леонид е малко по-различна от това,което ни беше представено във филма.
Подробности за това разбрах благодарение на древногръцкия учен Херодот и по-точно на неговите записки,на които се основавам пишейки това което ще прочетете по надолу в поста.Най напред нека да ви обясня как е изглеждал и на колко години е бил.
От статуите на Леонид известни тук-там по света излиза,че той е един мускулест мъжага на възраст около 35-40години.Да,ама не.
По датата на неговото раждане и от тази на смъртта му излиза,че когато е участвал в битката при Термопилите,човечеца е бил на около 60години,което по древните антични схващания си е направо сериозна старческа възраст.
Погладнато обаче от другата страна,има логика в това,че се е раздавал в боя,защото един 60 годишен спартанец наистина не се е боял от смъртта.
Как е изглеждал,ли?...
Бил е жилав вероятно,но ако се съди по размера на шлемовете и доспехите на спартанците от онова време те са били доста нисички хора,а самият Леонид е бил висок не повече от метър и седемдесет. и още нещо интересно.
Леонид,както и всички спартанци,са имали особени прически.Остригана коса отгоре и дълга отзад на врата,.Нещо като Наско Сираков на младини.
И всичко това е било важна бойна характеристика.Така врагът не може да те хване за косата отгоре при битка,а ако случайно решиш да избягаш твоите могат да те хванат за косата на врата и да те върнат обратно.
Представихте ли си вече нисичкия възрастен дядка със странната фризура в сравнение с героичната представа за висок културист в разцвета на силите си.
А защо Леонид е бил само с триста човека?....И тук ще трябва едно уточнение.

Базирайки се на историческите факти той всъщност е разполагал със солидна и добре обучена 7000 хилядна армия.Триста човека са били само личните му телохранители.
Истинската армия също акгивно е участвало в битките,като в продължение на два дни успели да отблъснат авангарда на Ксерксовите 80 хиляди войници и хората на Ксеркс очевидно се демотивирали и решили да пробват от другаде да атакуват Гърция.
Точно тогава Леонид изпратил по-голямата част от войниците си да брани останалите проходи,а той останал да пази прохода само с личните си бодигардове,където намерил смъртта си.
Както обаче често се случва в историята,истината е така затисната от митове и легенди,че вече не знаем дали и това наистина се е случило.

3 коментара:

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top