/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » , » ДЕНЯТ,В КОЙТО МУЗИКАТА УМРЯ....

ДЕНЯТ,В КОЙТО МУЗИКАТА УМРЯ....

Unknown | петък, февруари 25, 2011 | |
В историята уважаеми този ден е записан с дата 3 февруари,а причината да получи това зловещо наименование ще можете да разберете,ако ме последвате в днешната ми историческа разходка.Обещавам,че ще бъда кратък,така че спокойно можете да отделите малко от времето си.

На 3 февруари през 1959 година на летището в градчето Клиър Лейк-Айова,трима млади мъже се качват в един едномоторен малък самолет.Целта им е поредният град,в който е насрочен следващият концерт от турнето им.Пилота е млад и може би не много опитен,времето е мрачно и мъгливо,но въпреки това самолетчето е готово за излитане и след секунди набира скорост и се издига в небесната шир.

Десетина минути след излитането му обаче,сигналът на връзката му с летището се изгубва и не след дълго става ясно,че пасажерите в него никога няма да стигнат до мястото,за което са се запътили.
Имената на тези мъже са Джей Пи Ричърдсън,известен като Биг Бопър,Бъди Холи и Ричи Валънс,а в музикалните среди те са известни като трима от най-великите рок изпълнители на 50-те години. 
Загубата им е голям шок за едно цяло поколение,защото музикантите са били на път да променят изцяло музикалната култура в Америка.
Може би заради това,след тяхната смърт се насажда и твърдението,че музиката никога няма да бъде същата,а З февруари остава известен в историческите хроники като денят,в който музиката умря.
Ето повече подробности за този трагичен инцидент.
През мразовитата зима на 1959 година трите изгряващи звезди участвали в една музикална проява, която се наричала "Зимно Денс Парти".
Заедно с тях били и музикантите от групата на Бъди Холи "The Crickets" и за срок от три седмици те е трябвало да обиколят 24 града и да вземат участие в планираните там концерти.
Пътуванията ставали с автобус,може би защото през онези времена така се е правело,или пък защото е бил по-евтин и по-сигурен.
От това става ясно,че начинанието е било изключително изморително,а и зимата през тази година бил много по-люта от всички предишни.
На фона на тежките условията в турнето изведнъж се появило и една допълнително междинно участие в град Клиър Лейк с дата 2 февруари. 
Това съвсем нарушило уж балансираната програма,но нямало кака да се откаже и музикантите поели и този ангажимент.
След края на този концерт Бъди Холи предложил заедно с групата си да вземат един чартърен полет,с който да отидат до следващия град и докато чакат останалите да пристигнат,те да се изперат и изкъпят.Речено-сторено.
Автобуса ги закарал до летището на Клиър Лейк,те наели въпросното малко самолетче,с което започнах историята си и докато изчаквали пилота да провери машината и да се подготви,съдбата се събудила и зловещият пъзел започнал да се подрежда.Тъй като Биг Бопър бил на ръба да бъде повален от грип,за да не се доразболее в автобуса басиста на Холи му отстъпил мястото си...
Ричи Валънс пък изведнъж се сетил,че никога до тогава не бил летял със самолет и го ударил на молба да вземат и него.
Тъй като мястото било определено за другия член на групата Холи предложил да се хвърля чоп,след който Ричи взел,че спечелил.
Ето как съдбата успяла да събере Бъди Холи,Ричи Валънс и Биг Бопър,раздала им еднопосочни билети за последния полет в живота им и те завинаги отлетели към историята,а оттук насетне 3 февруари бива наречен Денят,в който музиката умря.Но тя не умира уважаеми. 
И не само,че не умира,а се преражда и започва съвсем нов живот.
Загубата на музикантите амбицира много техни млади колеги и те сериозно се захващат за работа.
Звездите на някой си Боб Дилън,някой си Миг Джагър,някой си Джон Ленън и някай си Пол Макартни,както и на много други като тях,започват да изгряват с ослепителна светлина и завинаги остават по върхове на музикалния небосклон.
Иначе казано,смъртта на тримата повежда рок енд рола в съвсем нова посока и той започва да се превръща в легенда.
Невъзможно е да знаем какво щяха да направят тримата рокаджии,ако не бяха се качили на онзи самолет,но със сигурност ще знаем,че гениалния експериментатор Бъди Холи,първата голяма латино звезда Ричи Валънс и човека,който се е славел като майстор на ремиксите Джей Пи Ричърдсън никога няма да бъдат забравени.

4 коментара:

  1. Докато Ролинг Стоунс са живи рокът няма да умре !

    ОтговорИзтриване
  2. Разбира се Valko...и не само те..

    ОтговорИзтриване
  3. и все пак, още като се сетя за филма Ла Бамба и ми става мъчно..., има такива загуби, които като че ли се усещат като лични от страшно много хора..

    иначе.. музиката никога няма да умре :)

    ОтговорИзтриване

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top