/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » КРЪСТОНОСНИЯТ ПОХОД НА ГЕНИТАЛИИТЕ...

КРЪСТОНОСНИЯТ ПОХОД НА ГЕНИТАЛИИТЕ...

Unknown | неделя, октомври 10, 2010 |
Историята с която ще ви запозная е за едно уникално решение взето от папа Павел четвърти,което историците шеговито наричат "ПОХОДЪТ НА ГЕНИТАЛИИТЕ".За всички останали обаче това е ужасяващо тъп акт на унищожаване на произведения на изкуството чрез добавяне на допълнителен елемент.
Малоумната папска заповед е от 5 октомври 1557 година.Папа Павел четвърти с истинско име Джовани Карафа освен с това,за което ще ви разкажа е известен и с реорганизирането на инквизицията в Италия.
Преди него италианците гледали малко през пръсти на инквизицията за разлика от испанците,но Джовани оправил нещата.
Как точно ги е оправил ще ви разкажа някой друг път.Сега ще става дума за неща съвсем друго.....
Историята започнала през 1555 година когато починал папа Марцел втори и на негово място трябвало бързичко да бъде избран наследник.В процеса на мислене някой предложил Джовани Карафа,който по онова време тъкмо бил чукнал 79 лазарника и съвсем не си падал по хуманизма за разлика от предишния папа.
Старикът не се натискал много за поста и повечето очаквали в името на честта той да откаже,но в последният момент Карафа приел предложението и от Джовани станал Павел четвърти.Поемането на властта станало точно в разгара на протестанската ера. 
По онова време масите се прехласвали по ученията на Лутер,Клинви и Калвин,които на всичко отгоре обвинявали Ватикана и в неморално поведение.Проблемите идвали от всички онези фрески и статуи с голи тела,които по онова време били доста актуални.
За протестантите човек трябвало да е скромен не само в помислите си,но и спрямо тялото си.Преди Павел четвърти папската институция хич и не обръщала внимание на всички тези тела.
Голотата се приемала за нещо естествено и нормално.Изведнъж обаче се появили протестантите.Започнали да се надигат,обвинявали,подиграва ли се,абе нарочили си я Ватикана и това си е.На Павелчо това хич не му харесвало. 
Според неговите разбирания за всичко бил виновен проклетият ренесанс,който нароил страшно много художници натуралисти,които пък в старанието си да изпъкнат направо се самозабравили. 
Католическата църква трябвала незабавно да отреагира и то адекватно.В крайна сметка тя успяла да го направи,но колко е адекватно оставям преценката на вас.За да се потуши хорското негодувание и да се докаже,че църквата е всесилна папата наредил да се извикат художници и скулптори и на всички голотии да се постави по едно смокиново листо,тоест взел решение.И така,по заръка на Ватикана били изработени огромен брой гипсови,мраморни и метални смокинови листа и специализирана група от морализатори започнали да ги прикрепят върху произведения на Рафаел,Рубенс,Тициан и Микеланджело.Какво се получило,ли? 
Нищо повече от една страхотна цигания.Великолепните статуи се сдобили с глуповати листа,които старателно покривали срамните вече зони.Ето с този си ход папа Павел четвърти останал завинаги в историята.
Дядката,който налепил листа по статуите на великите ренесансови творци,а днес тези листа вече няма как да се махнат...
Браво Джовани,браво Павле...

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top