/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }
Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » ЮЛИЙ ЦЕЗАР И ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ...

ЮЛИЙ ЦЕЗАР И ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ...

Борислав Живков | сряда, март 20, 2013 |

...Нямат нищо общо.Учудващо е колко много хора все още вярват,че операцията известна като "цезарово сечение",е получила името си,защото е била използвана,когато Юлий Цезар е роден.В действителност обаче това е само мит.Диктаторът на Рим е роден при съвсем естествено раждане,а по негово време подобно сечение се правело само на мъртви бременни жени.Началото на този мит е поставено от историка Плиний Стари,но въпреки това уважаваният римски учен никога не е твърдял официално,че Юлий е роден по този начин.Историците казват,че тази процедура се появява много преди Рим.Има доказателства,че цезарови сечения са извършвани в древен Египет,Месопотамия и древна Гърция.
В древногръцките митове например,това е начина,по който някои от героите и дори богове,като Дионис са били родени.
И въпреки,че тази манипулация е пряко свързана с раждането,през онези години тя не е изпълнявана,за да се спаси живота на майките и децата,а само да се извади плода от мъртви бременни жени.
Всичко се е базирало на религиозна основа,защото се смятало,че дете, което е умряло в утробата и е погребано заедно с мъртвата си майка,ще се превърне в зъл дух,който ще сътвори куп неприятности.
И за да не се стига до подобни злини на починалите родилки се правело цезарово сечение,плодът се изваждал и се погребвал отделно,съпътстван повечето пъти от специални ритуали.
Що се отнася до римляните,през 7 век пр. н. ера те дори приели закон,който задължавал погребението на жени,които са починали по време на бременност да се извършва само след отстраняване на детето.Според Плиний Стари,който явно е следял тези събития,понякога се случвало да се изваждат и живи бебета,което се считало за чудо,а на такива деца се предсказвала необичайна съдба.

Но откъде всъщност идва прословутото Цезарова сечение ?
Освен препратките към историка Плиний,вариация на този мит е  и твърдението, че името "цезарово сечение" е дадена на тази операция,защото няколко римски императори,наричани с общото понятие цезари,са родени по този начин.Може би,някои от тях наистина са родени така,но пак няма доказателства,от които да се предположи,че името произлиза от тях.Другото,което се е намърдало в историята е една игра на думи.За този вид операция древните римляните са използвали латинската дума caedere,която се тълкувала като кройка или нарязване,а казано иначе нещо като шев и кройка.
И понеже  думите Сaederea и Cesare (Цезар) са сходни,някои историци и лингвисти предполагат,че най-вероятно това е причинило объркване и в един момент Cesare просто се е наложила пред другата,нищо че и до ден днешен никой не знае какво всъщност означава Цезар.
Операция наречена цезарово сечение,като начин за раждане за пръв път е използвана през 1610 година.
И въпреки факта,че тя е била успешна,майката е починал четири седмици по-късно.Причината за нейната смърт обаче в последствие се оказала настинка.

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Google+

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top