/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » , » Лъжи и измислици за Средновековието..

Лъжи и измислици за Средновековието..

Unknown | неделя, февруари 12, 2012 | |
...За него винаги са се носели митове и легенди,който са го описвали,като една доста сурова епоха от човешката история.На средновековието са приписвани всевъзможни брутални сцени на насилие,бедност и невежество,които на фона на днешната реалност си звучат доста стряскащо.Много от авторите на новосъздадени протестантски движения остро го атакуват и обвиняват и всячески се опитват да ни убеждават,че то е черна страница от историята на хората.Дали обаче са прави?

Според мен не,защото истинските факти за него,записани в дебелите исторически книги ясно ни казват,че всичко е само поредица от слухове,в които няма и капчица истина.За да ви го докажа,ще си направя труда да развенчая някой и друг от известните митове за средновековието,за да стане ясно,че не всичко е така,както ни го представят.

МИТ НОМЕР ЕДНО-СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ БИЛО ИЗПОЛЗВАНО ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО...

Абсолютна лъжа,в която вярват не малко хора.
Истината тук е,че точно средновековието ражда система подобна на съдебната,която в действителност си е била много справедлива.
Смъртното наказание се считало за изключително крайна присъда и е било използвано само в най-тежките случаи на престъпления като убийство,предателство и палеж.
Всички онези публични обезглавявания,които сме свикнали да виждаме по филмите,и за които сме чували,че са патент на средновековието са пълна измислица и почти никога не са се извършвали публично.
Те са се случвали изключително рядко и най-интересното тук е,че по този начин са убивани само провинилите се богаташи.
За наказване на простолюдието се е прибягвало предимно до обесване и понякога до изгаряне на клада,като се има предвид,че престъпниците били вече умъртвени на бесилото,а на кладата са се пържили безжизнените им трупове.

МИТ НОМЕР ДВЕ-БИБЛИЯТА И ДРУГИТЕ КНИГИ БИЛИ КРИТИ ОТ ХОРАТА...

И това не е вярно.По време на Средновековието всички книги са писани и преписвани на ръка.Както може би се досещате,това си е трудоемка задача,която отнема много месеци,особено пък с една голяма книга,каквато е Библията например.
Правели са го предимно монасите,сгушени из тесните манастирски килии,където всъщност са се съхранявали повечето известни произведения по онова време.Заради факта,че подобни пишещти монаси не са се срещали свободно по села и паланки,започват да се пускат слухове,че те се крият умишлено и до книжовността няма достъп.
И тогава,както и сега,Библията се е смятала за изключително ценна и важна книга и напук на всички митове е присъствала във всяка църква и даже се е четяла на глас всеки ден.

ТРЕТИ МИТ-БЕДНИТЕ УМИРАЛИ ОТ ГЛАД.

Поредната измислица.
Дори и най-бедните средновековни селяните са разполагали с прясна овесена каша и хляб на ден,та дори и бира са пиели.Онези пък,които сериозно се занимавали със земеделие и животновъдство,всеки ден са имали асортимент от сушени меса,сирена,плодове и зеленчуци.Домашни птици,пилета,патици,гълъби и гъски не са рядкост по трапезите на селяните,а някои от тях дори и мед са произвеждали.Митовете за гладорията тръгват от факта,че богатите са имали по-голям избор на разнообразна храна и са се хранели по често и разгулно,отколкото бедните.

ЧЕТВЪРТИ-СЕЛЯНИТЕ СА ЖИВЕЕЛИ В КОЛИБИ ПОКРИТИ СЪС СЛАМА,ПРИ ТОВА ЗАЕДНО СЪС СТОКАТА.
Лъжа.При средновековните жилища наистина е преобладавал сламен покрив,но той не е бил във вид на струпана купчина слама,колкото да се отбие номера,а е бил с изрядно подредени пластове,които даже и вода не са пропускали.
Животните са били разполагани в помещения близки до тези,в които са хората,но те са били толкова добре преградени и изолирани,че дори миризмата се е усещала слабо.
И само да вметна,че сламени покриви са имали и много замъци и домове на богати,които просто са правени с по-сложна технология.

МИТ НОМЕР ПЕТ-ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО НЕ СЕ КЪПЕЛИ ЧЕСТО И СМЪРДЕЛИ УЖАСНО.

Този мит може би е най-широко разпространяван през годините.Той е довел след себе си цяла редица други митове,все тъпи разбира се,като например погрешното убеждение,че тамяна в църквите е създаден,за да се притъпи миризмата на тълпите от хора събиращи се в тях.
В действителност тамяна си е бил задължителна част от ритуалите на Църквата много преди средновековието и идва от еврейската религия,която първа започва да го използва в храмовете си,но това е съвсем друга история.Друго странно разбиране породено пак от онзи мит за миризмата е,че средновековните човеци се женели през май или юни,тъй като тогава не смърдели толкова зле.Дрън,дрън,та пляс.
Отново слухове,в които няма нищо вярно.Първо-хората живяли в онези времена наистина се женели по-често през май и юни,ама не заради миризмата,а защото бракът тогава не е бил позволен по време на Великия пост,който пък свършвал в края на месец април.
Второ-през средновековието повечето градове имали обществени бани и в действителност чистотата и хигиената са била на много високо ниво.
Толкова високо,че къпането е включено в различни церемонии,като например посвещаването в рицарско звание.Възможно е да е имало и смърдящи на коч човешки индивиди,но това не е заради факта,че е нямало къде да се изкъпят,а защото всеки сам си е решавал дали да се къпе или пък не.
Някои хора се къпели ежедневно,други по нарядко,но със сигурност са се къпели.

НОМЕР ШЕСТ-СЕЛЯНИТЕ ЖИВЕЕЛИ ТЕЖКО И РАБОТЕЛИ МНОГО.

Не,не и не.Не вярвайте и на това.Да,вярно е,че работата им е била в повечко,но ако са искали да не гладуват е трябвало да се работи усилено.Обработвали са си нивите и са се грижели за животните,но пък са имали редовни фестивали (религиозни и светски),които изобилствали от танци,ядене,пиене,игри и турнири.

СЕДЕМ-ЖЕНИТЕ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО НЕ СА БИЛИ УВАЖАВАНИ

За да прецените,че и това схващане е изкривено през годините,ще дам пример с две значими жени от този период.Първата е Жана д'Арк.Ако случайно сте позабравили,на нея е даден пълен контрол над френската армия,а с мнението й,както и с нейните съвети са се събразявали голям брой мъже.
Следва Хилдегард фон Бинген,известна средновековна математичка,която е била толкова високо ценена и уважавана,че царе,папи и лордове често са търсели съветите й.
Ами правилата на рицарството,които са пропагандирали повече от очевадно,че жените трябва да бъдат третирани с най-голямо уважение.
Всъщност,най-голямата разлика между концепцията на феминизма през средновековието и сега е,че през средновековието се е смятало,че жените са равни по достойнство,но различни по функция,докато сега концепцията е променена и жените вече са равни и по достойнство и по функции.

И НАКРАЯ МИТ НОМЕР ОСЕМ-ХОРАТА ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО СА БИЛИ ГРУБИ И НЕВЕЖИ.

Само не казвайте,че и на тази глупост сте вярвали.
Всъщност,като се позамисля не сте само вие.Благодарение на холивудските филми,много хора продължават да вярват,че средновековието е пълно с религиозни догми и невежеството.В действителност обаче,това хич не е истина.През последните няколко години,даже и историците започнаха да се съгласяват,че няма доказателство за това.
Неоспорим факт е,че точно през средновековието са създадени един от на-големите произведения на изкуството,музиката и литература в цялата човешка история.
Боециус,Бокачо,Данте,Петрарка и Макиавели са само малка част от все още почитаните творци за онова време.Катедрали и замъци из цяла Европа все още са там където са изградени през средновековието и трябва да сме слепи,за да не видим,че съдържат някои от най-красивите произведения на изкуството и каменната зидария,които човек е в състояние да създаде с голи ръце.

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top