/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » , » В АРХИВИТЕ НА КИНОТО....

В АРХИВИТЕ НА КИНОТО....

Unknown | петък, март 04, 2011 | |


Точно в тях ще се разровя днес,защото реших да ви разкажа за един ням филм,който освен,че е бил уникален за времето си,полага основите на едно грешно схващане,в което много хора започват да вярват.
Премиерата на този филм е била на 8 февруари 1915 година,а името му е "Раждането на нацията".
Автор на проекта е добре познатия за онези години Дейвид Уорк Грифит,американски режисьор,сценарист,продуцент и актьор.
Освен,че е смятан за един от пионерите на киното това е режисьора,който самият Чарли Чаплин е нарекъл учителя на всички нас.
Филма си е жива класика и освен,че изненадва с новите си и непознати за киното технически средства става и първият дългометражен ням филм с умопомрачителното за онези години времетраене от 3 часа и петнадесет минути.
За да прецените разликата само ще вметна,че най-дългия до тогава филм е едва 40 минути.Бил е наистина интересен,защото публиката се редяла на колосални опашки,за да го гледа,а кино салоните направо се избивали кой да го излъчи първи.Въпреки стройния сюжет и новаторството,което лъхало от всякъде,лентата имала и не малко противници,защото засягала една изключително спорна тема-РАСИЗМА."Раждането на нацията" обяснявал на зрителите за създаването на машината за терор Ку Клукс Клан.

Не напразно и до ден днешен е смятан за един от първите филми,които насаждат омразата към хора с различен цвят на кожата.
В него се разказват историите на две семейства,едното от севера,а другото от юга,а основната тематика е как северняците са доста заблудени по отношение на негрите,докато южняците много добре си знаят за какво става въпрос.
Главния злодей във филма е негър,който се опитва да изнасили и убие една южняшка щерка,но замисълът му се проваля,защото се появяват хората на клана,които спасяват девойката и линчуват "черния садист".

После следват картини на веселие,в които южняците купонясват и аплодират мъжагите от Ку Клус Клан,а пък те успешно виждат сметката на още негри.Общо взето "Раждането на нацията" е бил толкова расистки,че направо не е за вярване.Ефекта от публичното му показване също бил невероятен.
На доста места,след като са били на прожекцията на филма,белите младежи се надъхвали и започвали директна разправа с всеки чернокож,който им се изпречел на пътя,а даже се стигало и до смъртни случаи.Това накарало разните съществуващи тогава организации за защита на човешките права,сериозно да му се опънат и още по-сериозно да настояват той да бъде забранен.Протестите им обаче ударили на камък,защото интереса към него бил толкова голям,че направо заслепявал всички критики."Раждането на нацията" изкривил историческата истина до неузнаваемост,но за сметка на това дал зелена светлина на една друга,много по-грозна истина,че щом продукта е качествен,моралът няма място в него.
Прекрасните му художествени качества,красивото му заснемане и увлекателния му сценарии успели да го спасят и даже му донесли колосалните печалби от десет милиона долара,но това съвсем не оправдава режисьора му,защото колкото и велик да изглежда в кино средите в реалния живот той винаги ще си остане мразен от хората,които е засегнал...









0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top