/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » , » СТРАННИТЕ СЪВПАДЕНИЯ С КРАЯТ НА ЕДНА ЛЕГЕНДА..

СТРАННИТЕ СЪВПАДЕНИЯ С КРАЯТ НА ЕДНА ЛЕГЕНДА..

Unknown | петък, февруари 11, 2011 | |


Здравейте уважаеми.Днешната историята,с която отново ще се влея в блогпространството е свързана с един трагичен инцидент,който никога няма да бъде забравен и в който,само за някакви си секунди,намериха смъртта си седем нищо неподозиращи човека.Ето за какво става въпрос...

На 28 януари през 1986 година в космическия център на Флорида беше предвиден старта на една космическа мисия,която имаше за цел да разкрие пред човечеството още от тайните на необятното космическо пространство.
Екипажът,който трябваше да участва се състоеше от седем човека,а въпросната мисия беше десетата поред на една три годишна совалка.
Точно с тази совалка в космоса излетяха първият канадец и първият холандец.С нея бе направена първата космическа разходка по време на полет,бе регистрирано първото нощно излитане и не на последно място с нея стана извеждането в орбита на най-големия сателит.
Все значими неща,които няма как да не се помнят.
Въпреки значимостта им обаче,те останаха на заден план,защото бяха изместени от нещо съвсем друго...

Това е совалката,която се разпадна пред погледа на света седемдесет и три секунди след излитането си,и която завинаги отнесе със себе си всичките седем човека на борда й.
Ако още не сте се светнали,става дума за Чалънджър.
 
Безспорен факт е,че провалът на последната,единадесетата,мисия на Чалънджър винаги ще се помни като една от най-големите трагедии,която отгоре на всичко се предаваше на живо по телевизията.
Точно това директното излъчване още повече допринесе в съзнанието на хората завинаги да се запечати зловещият кадър,в който совалката се разпадаше обвита от облаци дим.
Може би прави впечатление,че никъде не споменавам взривяване,а разпадане.Това е така,защото според мнението на специалистите и погледнато технически,Чалънджър не се взривява.
Тя се разпада в истинският смисъл на думата,а облаците от дим,които се виждат от земята са газове,които се изпаряват по време на разпадането.

Сега обаче не му е времето да се впускам в подробности около този проблем и затова ще ви разкажа за едно интересно и много странно съвпадение свързано с Чалънджър,което не е чак толкова известно и което спокойно може да се нарече "предсказание на катастрофата".
Негов автор е един канадски художник на име Джон Бърн,а основите на това предсказание са положени в края на далечната 1985 година.
Някъде по това време господин Бърн започнал работа по създаването на комикс,в който трябвало да се разказва за новите приключения на Супермен.
Комикси за този герой е имало и преди той да се захване да ги прави,но тъй като били позабравени от издателството,което се занимавало с този персонаж,изведнъж решили да ги възродят.
Джон,който бил и сценарист,запретнал ръкави и не след дълго създал чисто нова история,която озаглавил "Супермен помага на НАСА".

В нея ставало дума точно за същата тази совалка Чалънджър и по аналогичен начин се описвало,че на борда възниква проблем,който проблем създал реална опасност от взрив и типично в стила на Супермен,той трябвало да се оправи със ситуацията.
Отгоре на всичко в совалката се намирала и приятелката му Лоис Лейн,така че нямало как рисуваният мъжага да не се задейства.
Както може би се досещате от историите за супер героя,приятелката му е журналистка,което пък означава,че не е професионален космонавт,но въпреки това се е намирала на борда на совалката от комикса.
Все познати неща,нали ? Съвпадение до съвпадение.Само се замислете... 

Името на нарисуваната совалка е Чалънджър.
И на борда на истинската Чалънджър,подобно на тази от книжката,за първи път има член на екипажа,който също не е професионелен космонавт и който също е жена.Това е учителката Криста Макоулиф.

Другото странно съвпадение е,че в комикса на Бърн има една рисунка,на която е нарисувана совалката обвита в пушек,което поразително наподобява истинския разпад на Чалънджър.
Излиза,че съвсем случайно автора е нарисувал точно това,което по-късно наистина се случва.
Само си представете как се е почувствал горкият Джон през 86-та,след като е разбрал за истинската трагедия.

Може би заради това,или пък точно заради това,след инцидента комикса веднага е прерисуван,но оригиналните картинки все още се пазят в архивите на НАСА и продължават да се смятат за един от най-странните случаи на съвпадения...
28 януари 1986 година.Датата и годината,които никога няма да бъдат забравени..

3 коментара:

  1. Радвам се, че се появи Боби!
    Това с рисунката и катастрофата ми напомни за един епизод от "Герои".
    Голяма трагедия, бях ученичка...а след това и Чернобил...

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за радушното посрещане ЕЛ...
    Наистина беше голяма трагедия.За съжаление една от многото човешки трагедии...

    ОтговорИзтриване
  3. Трябва да се отбележи, че в епизод от детското филмче "Малчовците" /The Littles/ от края на 1985-та също има совалка и тя е пред опастност да изгори в атмосферата, но във филмчето всичко привършва със щастлив край. Също е нещо като предсказание.

    ОтговорИзтриване

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top