/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » ПОД СЯНКАТА НА ГРЕШКАТА..

ПОД СЯНКАТА НА ГРЕШКАТА..

Unknown | сряда, юли 21, 2010 |
 

Днес е важен ден за човечеството,защото историята получава един от най-значимите си приноси.На 22 юли 1969 година в 2 часа и 56 минути хюстънско време на повърхността на луната за първи път стъпва човешки крак.И както всички знаем,кракът е на американският астронавт Нийл Армстронг.
Преди обаче да направи първите си крачки и да забие американския флаг,Армстронг каза едно от най-прочутите изречения в човешката история..."Това е малка крачка за човека,но голяма за човечеството".
Радио гласът на Америка го предава на живо,а БИ БИ СИ го рентранслира и в крайна сметка го чуват някъде към 450 000 000 човека по-света.
Малка крачка за човека,голяма за човечеството и огромен провал за граматиката.Провал за граматиката,защото в прочутото изречение на астронавта има грешка,която няма да му даде мира години след това.
Ето за какво става въпрос...
Нийл е един от екипажа на Аполо 11.Човека е 39 годишен военен пилот,изключително добре подготвен,здрав като бик и добър инженер и механик.Вълнението трябва да е било огромно.
Най-вероятно астронавта дълго е мислил изречението преди да го каже,но в момента,в който го изрича,допуска грешка.Той пропуска да каже определителният член "а" пред думата MEN.
Правилното е "..That's ones more for a men"..
Ако го пропусне значението се изменя и се разбира като "хората",а не "човека".Тоест,без А-то на американците им прозвучало така...
"Малка крачка за хората,но голяма за човечеството",което си тъпо откъдето и да го погледнете. 
В началото обаче това нямало никакво значение,защото еуфорията била голяма.Хората били щастливи,най-вече американците,Никсън изпратил своите поздрави и историята вече била написана.
Когато Армстронг и екипажа се върнали на земята те били посрещнати като герои и точно тогава се появил и въпросът..

"Чухте ли изречението,което казахте горе?...попитал един от журналистите.
"Не"...отвърнал Нийл."Какво му е на изречението?"..
"То няма смисъл,чуйте го!"...продължил журналиста
"Как така малка крачка за хората,а голяма за човечеството?" 
 Когато чул какво е казал Армстронг се сконфузил.
 "Ами да,направил съм грешка.Ужасно съм сгрешил.Съжалявам".
"Не бе,ние разбрахме какво искаш да кажеш"..успокоили го другите.
Но все пак петното си останало.Първите думи изречени от човек на луната в цялата тази суматоха прозвучали като пълна глупост.
Ето как,върху подвига на Армстронг паднала сянката,на една лангвистична грешка.Тази грешка нямало да му дава мира през следващите няколко години.
В крайна сметка нещата си дойдоха на мястото,когато през 2006 австралиеца Питър Форд направи дигитален анализ на звука от историческия космически полет.
Оказа се,че Армстронг всъщност си е казал изречението точно както трябва.За всичко била виновна лошата връзка през онези години.
Тя била причината изречението да не се разбере правилно.Най-накрая недорузомението било изчистено и Нийл Армстронг най-после си отдъхнал.
 

5 коментара:

  1. По-важното е, че не е направил грешка с второто си изречение" "Успех, г-н Горски!" ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Съмнявам се ,че въобще е стъпил на луната.Там е вакум и неможе да има вятър който да развява знамето.Явно Урнър Брос или което и да е там студио са направили малка грешка в сниката ,но голяма лъжа за пред човечството.

    ОтговорИзтриване
  3. Е да - имало е дискусия за въпросната "грешка", която наистина създава противоречие във въпросното крилато изречение. Някои смятат, че Армстронг е казал това "а" съвсем тихо, други - че просто е грешка на езика, предизвикана от напрежението, създадено от значимостта на момента. Но аз имам две неща да кажа по темата:
    1) Какво значение има един неопределителен член и една грешка на езика, като смисълът е ясен на всички? За какво е това дребнаво втренчване? В добавка, аз съм филолог и английският ми е почти като роден - от тази позиция мога обосновано да кажа, че на мястото на автора (който очевидно владее много слабо английски, ако изобщо го владее), не бих си позволила да затъвам в такъв дебат и да се излагам публично.... Словосъчетанието "a men" никога не е съществувало в английския език. Извинявай, Боби, ама това няма как да се премълчи.
    2) Големият проблем с лунната експедиция не е някакъв си неопределителен член, а това, че много интелигентни хора на Запад смятат, че лунното кацане изобщо не се е осъществило. "Лунната мечта" е начинът на Русия и САЩ да се изправят едни срещу други, и да демонстрират сила. Целта на начинанието е, освен международен престиж, спечелването на престиж пред собствените народи и гласоподаватели - примерно Кенеди е имал силна нужда от подкрепа и да изглежда "умен и силен", за да противодейства на лошия ПР, създаден от крайно непопулярните политики на САЩ във Виетнам през въпросния период. Подобни нужди е имала Москва.

    ОтговорИзтриване
  4. Все забравям да ти честитя новия фейс на блога:)с грешка или не,важното е ,че той остава в историята на човечеството като първия човек стъпил на луната,това е важното!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Силвия.Благодаря и на всички останали,за покъртителните коментари.
    И аз ви обичам!!!
    Винаги съм обожавал критиките,но не и критиците.Тях кучета ги яли.Изкуството да критикуваш си е голяма работа.В България обаче,все още сме много далеч от него.Оплюването,хуленето и всевъзможните злобни подмятания съвсем не означават..КРИТИКА.
    Със или без вашите коментари,живота продължава.Блогването също.

    ОтговорИзтриване

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top