/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » Истината за император Комод,познат ни от филма "Гладиатор"

Истината за император Комод,познат ни от филма "Гладиатор"

Unknown | неделя, април 18, 2010 |
Привет сънародници.
Вчера съвсем случайно мернах едни кадри от филма Гладиатор и се сетих за нещо,което отдавна мислех да споделя с вас.
Не знам дали сте запознати,ама оня пичага Ридли Скот лекичко се е поизгаврил с пресъздаването на един от персонажите във филма си.
Става въпрос за онова мазното императорче Комод изиграно от Хоакин Финикс.
Ако още не сте се светнали това е онзи император дето накрая си получи заслуженото и то на арената от боса на гладиаторите Максимус,тоест от Ръсел Кроу.Та този Комод ни беше представен като гнусно интригантче и голямо мекотело.Да обаче истинския Комод съвсем не е това което видяхме.Историята го познава и смело мога да твърдя,че той съвсем не е бил неприятен човек.
За да разберете,че наистина е така,ще ви разкажа историческата истина за него,която е много по-различна от измислиците на Ридли Скот... 

Комод е роден на 31 август 161 година и е бил син на Марк Аврелий.Само дето не е бил слаб и смотан,а много деен и силен човек.Не е правил никакви тайни заговори за да се възкачи на престола,а си поел трона на империята когато бил едва на 19,след което управлявал цели тринадесет години и то съвсем успешно... 
Ние обаче не можехме да чакаме филма цели тринадесет години да ни развива действието,докато накрая Ръсел му види сметката.
Истинския Комод наистина е обичал гладиаторските борби и честичко сам е слизал на арената,той обаче бил император кален в битки и никой не му е пускал аванта по време на касъплъка.И още нещо интересно.
Комод се е преобличал за да не го разпознаят защото римското общество не е гледало с добро око на гладиаторите.
Противно на днешните разбирания,гладиаторите в древния Рим са били смятани за най-ниската обществена прослойка.
Комод се правел на гладиатор,участвал е в битките,но въобще не е убит на арената.Това е важно.
Бил е убит в една баня от гладиатор на име НАРЦИС.
Е сега донякъде го разбирам Ридли,защото нямаше да е интересно Ръсел да види сметката на императора докато е бил гол в банята,при това да се казва Нарцис.Малко си е гейско,нали?..
То не,че в Рим не са си падали по-педерастията,ама това си е друга тема.Та ето ви филм с велика историческа неистина. 
Хич да не споменавам,че Комод е бил любимец на народа,а на външен вид е едър мъжага с гъста къдрава брада.
По-добре Ридли да беше направил филм за този император,отколкото за някакъв си измислен псевдо генерал,ама какво да се прави.
Така му дошло на човека така си го направил.. 
А ти бедни ми Комоде,само ако знаеш как ти се подиграваха във филма Гладиатор не си е за разправяне,а даже и Оскар получиха за тази подигравка... 

И тъй като съм ги подкарал тия изкривявания в историческите факти.
Ето ви още нещичко което по-аналогичен начин е променено някъде във времето и в последствие си е останало познато в грешния си вид... 
На 2 септември 490 година преди новата ера,един жилав симпатяга пристигнал тичешком в полиса Атина и заявил гръмко..
"Ние победихме",след което паднал и издъхнал.
Името на този човек е Фидипид-ПЪРВИЯ МАРАТОНЕЦ В СВЕТА... 
Каква красива древна история,нали?..
За съжаление обаче изобщо не е вярна.Сега ще ви разкажа защо.. 

Мнозина погрешно приписват сведението за вестоносеца Фидипид на древногръцкия историк Херодот,който подробно описал гръцко-персийските войни през 450 година преди новата ера.Тук задължително трябва да вметна,че в историческите архиви пише,че самия Херодот е роден шест години след предполагаемата случка,но все пак е бил свидетел на войните.Така или иначе той въобще не говори за такъв посланик.
Пръв го споменава в записките си колегата му Плутарх,някъде през първи век преди Христа,тоест почти пет века след предполагаемата случка.

Плутархчо се позовава на един загубен и никога не видял бял свят труд на Хераклит Понтийски,в който пишело за някакъв войник,който пробягал разстоянието от гръцкия град Маратон до Атина,за да предаде вестта за победата.И сега ВНИМАНИЕ !!..Името на този войник било Терист... 
Ами Фидипид? Къде ли изчезна пък той?...Спокойно,тука си е.
За него се споменава през втори век след Христа.

Пак става дума за войник,който претичал разстоянието от Спарта до Атина,някакви си 240 км и още толкова на връщане,ама въпреки това въобще не умрял.Останал си жив.Ето сега е интересното.
Името на боеца било ФиЛипид,а не ФиДипид.Нека пак повторя.
Доста потичал наистина,но не издъхнал,останал си жив.
Явно добре е бил трениран.
И каква стана тя сега? Кой точно споменава този Фидипид?..
Веднага ще го издам.Това е господин Робърт Браунинг.Направил го е през 1876 година.Някъде през нея този автор на поетични рими и драматични стихове седнал и написал поемата "ФИДИПИД".
Човечеца не знаел,че ставало въпрос за войника ФИЛИПИД и съвсем безскруполно си го кръстил Фидипид.
В крайна сметка се получила "поема",която представлявала драматично геройчна боза за войник,който тичал без никой да го гони,за да каже,че победата била извоювана! 
Тази поема изключително много вдъхновила френския барон Пиер Дьо Кубертен,който се смята за бащата на съвременните олимпийски игри.
 
Барона толкова искал да пресъздаде древния дух на състезанията,че изобщо не си направил труда да проверява имало ли е Фидипит или не е имало.Просто се е доверил на поемата и базирайки се сляпо на нея на бял свят се пръкнал маратона.
Бягане на разстояние 42 км-лична идея на Кубертен.Всъщност в началото разстоянието не било фиксирано на 42км,било някъде около 40.
После обаче го натаманили да е 42,за да отговаря на това,което било между Атина и Маратон.И така,след всичко написано по-горе следва финалното официално обобщение... 
 
Маратонското бягане е в чест на човек,описан в поема от 1876.
Той е плод на въображението на романтик като Робърт Браунинг и за такъв човек изобщо не става дума в нито един древен текст. 
Предполага се,че и в древния свят,ако някой е искал да изпраща бързо послание,логично би било да използва някой на кон.Нямало е нужда вестоносеца да търчи като малоумен,колкото и героично да изглежда това. 
 
Най вероятно Фидипид изобщо не е съществувал,но ако все пак го е имало,издъхнал е на 2 септември през 490 година преди Христа,защото не е могъл да избяга разстояние от 40 километра.Егаси бегача,няма що!!!

19 коментара:

  1. Принципно Ридли Скот не ми допада за сметка на неговия брат Тони
    Но във всеки филм си има художествена измислица

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара Valkocompany!!!
    ..Разбира се,че има измислица.То без нея,филм не става.Хубаво е обаче,понякога да се знае истината за някои неща,защото,като се възприеме по-изкривения начин така си остава напред в годините.Факт е,че голям процент от зрителите възприемат нещата по-начина,по-който им се поднася.Тоест,император Комод,за повечето от тях си остава един лигав извратеняк.Когато обаче се знае истината за оригинала,персонажа от филма си остава само персонаж.А когато това е така,историята не губи своя смисъл.
    Аз така го разбирам,за теб..незнам.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, има художествена измислица, ама тези исторически филми се гледат в цял свят и хора които не са учили история/а те са повечето/ го приемат за действителност. Какво ще кажете за Орфеи негър във филма Златното руно на Холмарк. Е гати измислицата, само, че в цял свят явно вече го считат за негър!

    ОтговорИзтриване
  4. Добре, че зад всяка измислица няма филм.

    ОтговорИзтриване
  5. Ooo, а какво да кажем за Adrian Lester изиграл Орфей - негъра в "Язон и аргонавтите". То, че по нашите географски ширини някои сме с по-тъмна боя, ама чак пък негър!!! Сигурно половин америка (като ги знам какви са лековерни, да не използвам по-силни изрази) вярват, че Орфей е негър!

    ОтговорИзтриване
  6. А спомняте ли си как ролята на тракиеца Орфей в "Язон и аргонавтите" бе поверена на тъмнокож артист? :-)))))))

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за проучването относно маратона. Все пак ще вметна, че идеята на маратона не е в броя километри, а в пробягването им на границата на възможностите. Тези, които са спортували го разбират.

    ОтговорИзтриване
  8. Определено проучването за маратона е по-интересната част от статията ... благодаря, за което...
    Относно комод, не мога да разбера защо си се трогнал толкова. Естествено, че е измислица, но за сметка на това филма е превъзходен.
    Само да вметна, че истинският Комод в повечето случаи е излизал на арената срещу слепци и сакати :)

    ОтговорИзтриване
  9. Въобще не съм се трогнал.Само посочвам историческите елементи около реалния човек.
    Относно филма,наистина много си го бива.Един от любимите ми е!!!..Евала на Ридлито!!

    ОтговорИзтриване
  10. Върховна статия!
    Орфей - негър! - ама те не ползват ли исторически консултанти!?

    ОтговорИзтриване
  11. Че кога ли пък американци са се придържали към историческата истина на стария свят. Дори и легендите - истина или не - са изопачавани, както им е угодно и интересно. Те и без това нямат истинска история, защо да зачитат историята на другите

    ОтговорИзтриване
  12. И аз мисля, че във филмите трябва да има измислица, но не да се настоява на точно обратното на онова, което е било. Т.е. ако се позлуват исторически личности, да имат поне някаква връзка с историческата истина. НАй-малкото и за това, че днешната младеж не чете, а гледа екранизираното произведение. Горките, остават с грепно впечатление.
    А за немладежите, ще е гадно, да гледат филм, уж със същото име или герои в него, за които да знаят точно обратното на онова, което виждат...
    Историята за маратона е точна обобщаваща метафора на начина, по който СМИ моделират тълпата, че и повече.
    Статията ми беше много интересна.
    Само една забележка. Граматиката, пунктуацията - защо допускаш толкова грешки, след като е явно, че притежаваш такава обща култура и знания? Защо изобщо допускап подобен пропуск?

    ОтговорИзтриване
  13. ХУБАВО НАПИСАНО,
    ИНТЕРЕСНО РАЗРАБОТЕНО
    И ПРАВДИВО - ИРОНИЧНО !

    АЗ ВСЕ ПАК СЪМ ИЗБЯГАЛ СЕДЕМ ПЪТИ МАРАТОНА В БЪЛГАРИЯ !

    СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

    http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=bg_roman

    24 АПРИЛ 2010
    ШВЕЦИЯ

    ОтговорИзтриване
  14. Господин Анонимен, защо въпросът за маратона да не е свързан с километрите, след като той е точно 42, а разстоянието от селището Маратона до центъра на Атина е точно толкова? Статията ми хареса много, браво на автора! А за правописните грешки - Irshad, прав си, но виж самият ти колко си допуснал.

    ОтговорИзтриване
  15. Чел си нещо за Комод, ама май през пръсти ....
    Един от четиримата най-големи изроди, които са били начело на империята. Дори Калигула не е в тоя топ 4, така че смятай какво "готино" типче е бил Комод!

    ОтговорИзтриване
  16. Че Комод не е умярял по този начин е така, но да се счита за един от едва ли не великите императори, любимци на на народа и т.н. е много спорно. Да бил е популист и е имало период на всенародна любов, но в края на краищата неговото управление слага края на епохата на петимата добри императора. (той не е част от петорката)

    ОтговорИзтриване

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top