/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }
Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » ТОВА ЗАСТИГА ТИРАНИТЕ...

ТОВА ЗАСТИГА ТИРАНИТЕ...

Борислав Живков | сряда, април 14, 2010 |На 14 април през 1865 година в театъра на Вашингтон се играе представлението "Нашия американски братовчед".
В ложата е самият президент Ейбрахам Линкълн със съпругата си Мери.Изведнъж вратата на ложата се открехва,един мъж се промъква зад президента и стреля от упор в главата му,а после скача на сцената и изкрещява "Това застига тираните"..и дим да го няма.
Името на този човек е Джон Бут.Най-артистичния убиец на президенти в световната история.И това съвсем не е случайно.Ето защо..
 
Семейството на Джон Бут е смятано за най-известното артистично семейство в цяла Америка.Бащата и майката са били шекспирови актьори още в добрата стара Англия,а след време емигрират в щатите,където продължават да играят и да радват местната публика.
Синът им Джон също се отдал на театралното изкуство.Първата си роля изиграл още на седемнадесет,а след нея кариерата му се развила стремглаво.Младежа се очертавал като многообещаващ актьор и даже бил обявен за най-красивия артистичен мъж в Америка.
Хората го обичали и искрено му се възхищавали и дори президентът Линкълн бил негов фен и честичко ходел да го гледа в театъра,където той играел.Извън артистичния си живот Джон го раздавал като ревностен поддръжник на конфедерацията,но въпреки пристрастията си на най-красивия мъж в Америка и през ум не му минавало да ходи да се бие.Всъщност може и да му е минавало,ама майка му винаги казвала,че бил великолепен актьор и просто няма смисъл да се занимава с война.
Това обаче не означава,че се отказал да подкрепя ревностно идеите на конфедерацията.Може би заради този фанатизъм бавно,но сигурно в артистичния мозък на Бут започнала да зрее зловещата идея да реши нещата с един замах.Театрален и ефектен,като в Шекспирова драма.Естествено,вторачил се в президента.
В началото имал план първо да го отвлече,а след това да го убие,но работата не била за сам човек и затова поискал съдействие от верните си приятели.Когато им споделил плановете си те веднага се съгласили да участват и се юрнали да се снабдяват с пушки.Станало сложно.
Бут не искал така.Той искал да бъде с въображение,със замах.Ето защо се отказал от аверите си и решил да вземе нещата в свои ръце.
На 14 април Линкълн е щял да бъде на постановката на Том Тейлър и всичко трябвало да стане там.Бут познавал добре театъра,така че нямало проблем да достигне ложата необезпокояван.И го направил.
Влязъл,стрелял и можел да избяга,при това много бързо,но как да изчезне един актьор и то в театър.
Ето защо,театрално и ефектно скочил от ложата на сцената,казал си репликите,хвърлил огнен поглед към публиката и чак тогава напуснал сградата.Какво се случило после ли? Ами не се знае.
Историята останала с отворен край.Някои твърдят,че бил застрелян от войници някъде при Порт Роял.
Други казват,че го обесили във Виржиния,а трети,че доживял до дълбока старост,само че под друго име.
И ако това последното е вярно,представяте ли си,каква мъка е било един великолепен актьор  и то млад,да няма достъп до сцената.
Направо трагедия.И то като шекспировите.

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Google+

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top