/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » “Недадените” или филм за истинската история

“Недадените” или филм за истинската история

This side is Paradise | вторник, март 26, 2013 |

На 21 март по БНТ тръгна 12 серийният филм “Недадените”. На фона на всички турски сериали, сапунки и кървави убийства с холивудски привкус това, поне за мен, е крайно шокиращо – в хубавия смисъл на думата. През март се навършват 70 години от този исторически момент-спасяването на евреите от една определена социално-политическа групировка. Филмът се опира на исторически личности, реалности от онова време. Трипластовата сюжетна линия умело съчетава световната политика,ситуацията в България и историите на две еврейски семейства.
Истината е една – спасени са 48 000 човешки души, въпреки усилията на Македония и други организации и личности да омаловажат този подвиг. Нека припомним неопровержимият факт – БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА В СВЕТА, КОЯТО НЕ ДАВА евреите за депортация.
Цяло съзвездие от български актьори участва във филма “Недадените”. Тук в реда на асоциациите да си припомним и филма “Списъкът на Шиндлер”, който е на подобна тематика. Това е биографичен филм на Стивън Спилбърг от 1993 г. Базиран е по действителен случай и разказва за  бизнесмена Оскар Шиндлер, който успява да спаси живота на над 1000 евреи по време на Втората световна войнаФилмът печели множество награди, от които 7 Оскар-а.

Българският филм до известна степен е закъснял, но все пак идва навреме, за да запознае света по художествен начин за този исторически момент – 40-те години от миналия век. Филмът има собствен сайт и фен страница във Фейсбук, където коментарите определено са позитивни:
Ще видим каква ще е основната идея на филма, все още не е формулирана.Дали идеята за колективното спасение и отричането на ролята на царя или историческата истина.В тези времена са протекли процесите пряко повлияли на бъдещето на България за много време напред включително и в наши дни,интересно ще е дали ще бъдат представени достоверно или както винаги изцяло или частично изкривено.

Има едно обещаващо начало! Това ми харесва! Филмът представя период от историята на България, наситен с много интересни личности и събития - с нетърпение чакам да видя как ще бъдат представени. Пенко Господинов играе много добре ролята на Цар Борис III - премерен, тих, мислещ - точно както го описват съвременниците. Габровски не си пасва много визуално, но излъчването на актьора компенсира визуалното несходство, което е добре. Интересна ще е линията с дъновистите - исторически факт е, че Борис е общувал с Дънов, независимо от това, че той е анатемосан от Църквата още през 20-те години, ако не ме лъже паметта. Не зная дали не се преекспонират фактите с тези насилия по улиците и в кината - все пак е имало полиция и тогава. Ще се радвам, ако е представена другата политическа ерес от тази епоха - комунизма и неговите представители. Като цяло - БРАВО - с нетърпение ще чакаме и гледаме следващите епизоди!

Какъв е този негативизъм? Аз лично не си намерих място от кеф, че най-после българското кино е в процес на събуждане, а защо не и на разцвет. Първият епизод може да се похвали с много неща, главното от което е историята - как тя се поднася и нейната сглобка. Може би консуматорското мислене е погълнало изцяло някои хора, чиито вкусове вече нямат засищане...

Каква е точно политическата ситуация тогава? Целият исторически процес, свързан със съдбата на българските евреи по време на Холокоста в годините на Втората световна война е следствие от политическия избор на тогавашното правителство да застане на страната на Хитлер и реакцията на българското общество. Официалната политика по еврейския въпрос в периода 1940-1944 г. се диктува основно от два фактора. Първият е желанието на управниците да “обединят” България след разпокъсването й след краха от Първата световна война, за което германците предлагат единствени формула – присъединяване към “Оста”. Вторият е страхът от болшевизирането на страната, ако се тръгне със Съюзниците, или от смазването й от Вермахта по примера на много европейски страни и преди всичко Югославия през1940 г. България заема лавираща прогерманска позиция и не участва във военните действия срещу Съюзниците. Но необходимостта от някакви действия, удовлетворяващи Хитлер, тласка правителството към разглеждане на българското еврейство като заложник. Българското общество не приема подобна жестока, аморална и противоконституционна политика и в резултат на своята уникална реакция побеждава силите на злото в един продължителен и много сложен процес.Точно този превратен момент се разглежда във филма.
Появата на филма е демонстрация на българския дух във време на протести, недоволство и политическа криза в България и световен мащаб. Негативизмът в някои коментари е индикация, че “Недадените” не е просто поредният български филм, а филм, който се опитва да направи пробив в тематика, която е крайно противоречива, оспорвана и коментирана превратно от много държави в света.
                                                                                                                               Анжела Арим

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top