/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » БИТКАТА ПРИ ПЯСЪЧНИЯ НАСИП...

БИТКАТА ПРИ ПЯСЪЧНИЯ НАСИП...

Unknown | вторник, май 14, 2013 |


Едва ли сте чували много за нея,защото сама по себе си тя не е нещо впечатляващо,което да остави необходимата дълбока следа по пътя на човешката история.По скоро изпъква само името на това събитие,което обаче играе ролята на една символична врата,зад която се крие историята на една вещ събрала в себе си съвкупност от заявления и илюзии.
И по-точно става въпрос за един нож,който все още е изключително популярен сред колекционерите,въпреки че отдавна вече има много по модифицирани негови модели.
А какъв е този нож и каква точно е неговата история мисля да ви разкажа точно днес още повече,че той е кръстен на собственика му Джим Бауи. 
И така,нека първо видим кой е този Джим Бауи.
Според данните за него все още намиращи се в  историческите архиви,той е бил земевладелец,търговец на стоки и най-вече на роби и не на последно място авантюрист.
Общо взето около личността му няма почти нищо запомнящо се поне до момента,в който на хоризонта се появява онзи нож,с който започнах.
 
Всичко започва на 19 септември през далечната 1827 година,когато мистър Бауи става свидетел на един дуел провел се в местността наречена пясъчния насип,някъде в Мисисипи.
Дуелът бил между двама американци,които не са интересни за историята,защото за каквото и да са спорили те в крайна сметка се разбират по между си и всичко завършва мирно със стискане на ръце,но се оказало,че техните приятели,между които бил и Бауи,имали стари сметки за уреждане.
И както може би се досещате между свидетелите на несъстоялия се дуел възникнал лют спор,който изведнъж прераснал в ожесточена битка.

Единият се опитал да простреля другият,но вместо него уцелил Джим в рамото.
Той пък стрелял по трети,но не улучил,но пък отнесъл сериозен удар по главата.И точно когато бил с наранено рамо и разбита глава върху него се нахвърлил някакъв военен,който искал да го прободе с камата си,но тънкото и острие се счупило в гръдната кост на Джим.Почти в безсъзнание той обаче успява да отреагира,вади ножа си и го забива в майора,след което отново е прострелян,но въпреки това остава жив.

И въпреки,че оцеляването му след всичко това е загадка,мълвата за битката започнала да се носи от уста на уста и основното в нея било,че Джим нямаше да е между живите,ако не бил промушил нападателя със забележителния си нож.
Едностранно наточен с дължина на острието 23 сантиметра,дебел почти като касапските и почти толкова голям,и изтънен при върха.
На пръв поглед изключително прост,но много ефективен.
Славата на ножа бързо се разраснала и не след дълго всички вече говорели само за това оръжие,което Джим сам проектирал и дал на ковач да му го изработи.
И даже започнали да го копират и произвеждат масово,и изведнъж славата на ножа станала по-голяма от човека,който го изработил и въобще не било ясно кой на кого дължи популярността си.Ножът на човека или пък човека на ножа.
 
Но точно тук има една много съществена подробност,която в цялата тази история винаги е стояла на заден план.Работата е там,че ножът въобще не е проектиран от Джим Бауи.

Той уважаеми е измислен от брат му,който пък искал да създаде някаква разновидност на къс боен меч,малко по-дебел от сабя и много по-стабилен от всички останали бойни ножове.
И след като на практика идеята за оръжието вече съществувала,братът на Джим се обърнал към специалист и работата била свършена от неизвестен за историята ковач,който даже дал и съвет как точно да изглежда ножа,а след това оръжието било подарено на Джим.Между временно се случил онзи бой при пясъчния насип и ножът вече се свързвал с името на Бауи,а когато го питали кой го е измислил той посочвал вече собственото си име.Та такива ми ти работи с този прословут американски нож.

Притежателя му се казва Джим Бауи,брат му въобще не  е интересен за историята,а истинският майстор,който го изработва завинаги остава анонимен...
 

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top