/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » СПОСОБНОСТТА ДА БЪДЕШ ЧОВЕК...

СПОСОБНОСТТА ДА БЪДЕШ ЧОВЕК...

Unknown | понеделник, март 11, 2013 |

...Е на път да се загуби безвъзвратно.Времената,в които живеем са много по-различни от тези на предците ни и това,което те са създали и постигнали със сигурност няма да се повтори никога.Остават ни само спомените и би било добре поне тях да поддържаме живи.И в този ред на мисли,днес ще ви разкажа за уникалната постъпка на един мъж,сравнима с много малко подобни дела,извършени по времето на втората световна война.Името му е Чиуне Сугихара. 
Японец е по народност човека,а уникалното,което е направил е това,че е спасил живота на над шест хиляди евреи,рискувайки кариерата си и живота на семейството му.Едва ли обаче сте чували за този момент от световната история.Със сигурност веднага ви изплува спомена за Шиндлер,които кино индустрията издигна на пиедестал,но той уважаеми спасява не повече от 1100 човека.Сугихара обаче помага на шест пъти повече,но въпреки това постъпката му остава почти неизвестна за историята.
Нека си припомним за него...
Роден е през 1900 година и напълно в духа на японското разбиране по онова време е възпитан по стара самурайска традиция.
Завършва образованието си с отличие,после преминава обучение във външното министерство на Япония,след което получава няколко дипломатически назначения в чужбина,като последното е през 1939-та,като вицеконсул в японското посолство в Литва.
И понеже владеел отлично английски,немски и най-вече руски,това го направило експерт във връзките на страната му с Русия.
Чиуне бързо напреднал в работата,даже сериозно утвърдил позицията си,но само година по-късно СССР окупира Литва и нещата тръгват към промяна.Пакта Молотов-Рибентроп.Той е бил причината за окупацията и тъй като в него фигурира райха,литовските евреи слагат началото на опитите за измъкване от страната.И тук се намесва Чиуне.
Човешкото в него се оказва по-голямо от омразата и решен да помогне той праща писмо до японското външно министерство,в което пита дали може да издава изходни визи за евреи,за да емигрират в Япония.В Токио обаче се стъписват.Шефовете на дипломата не знаят как да реагират,защото на практика те нямат проблем с евреите,но пък германците го имат.
А в онзи момент между двете страни има "приятелство" и някак си естествено отговорът е не.Сугихара обаче не приема този отказ.За него евреите са хора,като всички останали и той решава да помогне и го прави,започвайки да печата изходни визи и да ги раздава на всеки,който му поиска.Прави го почти денонощно,защото руснаците са го уведомили,че до месеци смятат да затворят консулството. 
От края на юни до началото на октомври Чиуне успява да издаде около 5000 визи.Дори на път към гарата,след като мисията му вече била приключила,той и съпругата му продължили с раздаването на визи.
И понеже някои са лични,а други са издавани на семейства,точната бройка на хората,които е успял да спаси не е много ясна.При всички положения обаче,става въпрос за над шест хиляди души.Когато се прибира в страната си положението около Чиуне започва да се напряга.
Той веднага е призован пред началниците и отнася сериозни критики за всичките тези издадени визи.В предвид факта,че все пак е експерт в областта си и острата нужда от дипломати като него в онези времена,от правителството отлагат по-сериозно наказание и изпращат Сугихара на нова работа.Следващото му назначение е в Прага,после в Прусия и накрая в Румъния,където даже попада и в плен,но след края на войната е освободен.Когато отново се завръща в Япония,началниците му отново се сещат за своеволията му в Литва и дипломатът спасил над шест хиляди човешки живота съвсем безскрупулно е уволнен от работа.
Оттук насетне Сугихара изпада в немилост.Започва  да се изхранва с каквото намери,живота му става мизерен и труден и през 1986-та  умира напълно забравен и беден.И всичко свършва и потъва в забрава.
Дипломата и постъпката му остават ценени единствено от евреите,а за повечето свои сънародници той е по-скоро некоректен служител,защото е действал на своя глава.В един момент обаче,нещата се променят.
Японците се светват,че май не са били прави в отношението си към Чиуне и през 2000-та година,14 години след смъртта му и 40 след уникалната му постъпка,японското правителство най-после се извинява на семейството на дипломата за всичко,което са му причинили.
Твърде късно,но все пак по-добре от нищо...

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top