/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }
Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » ОТРОВНИЯТ РЕЖИМ НА ВЛАСТТА...

ОТРОВНИЯТ РЕЖИМ НА ВЛАСТТА...

Борислав Живков | неделя, май 12, 2013 |


Датата е 5 декември,а годината 1933-та.Американският щат Юта става тридесет и шестият,който ратифицира 21-та поправка на конституцията,с което необходимите 80 процента от щатите са налице и двадесет и първата поправка започва да действа,а тя напълно връзва ръцете на 18-поправка на конституцията.
И понеже стана много сложно,ето го и по-разбираемото обяснение. 
Осемнадесетата поправка е онази,която забранява производството,продажбата и транспортирането на алкохол на територията на щатите,а двадесет и първата слага край на сухият режим.А иначе казано,днешната тема ще бъде точно за този сух режим,или защо изобщо е имало подобно нещо и как се е стигнало да него...

И така,пренасяме се директно в далечната 1920 година,през която официално се забранява производството,продажбата и транспортирането на алкохол,но не и неговата употреба.
Но как да пиеш,когато никой не произвежда алкохол и съответно не ти го продава?

И всичко това заради една религиозна причина,която се базирала на факта,че по онова време въздаржателите и протестантите все още вървели ръка за ръка,а ранните заселници в Америка били хора с висок морал,които въобще не си падали по алкохола.
 
През годините обаче моралът започнал да липсва и изведнъж за всички нередни неща,които се вършели в обществото бил обвиняван единствено и само алкохола.
И то злоупотребата с него,а не употребата му,защото религиозните хора били далеч от мисълта да заклеймяват една божия напитка.
А всъщност проблемът бил в лакомията,защото според една статистика засягаща 1830 година,средният американец тогава изпивал по бутилка и половина твърд алкохол седмично,което е три пъти повече отколкото по наше време.
Ето защо и разделението на пиячи и въздаржатели в началото си било предимно на религиозна основа,само че после нещата се променили,защото в щатите изведнъж започнали да прииждат тълпи от емигранти.
И тъй като повечето от тях отивали в градовете те започнали да се променят,а тази промяната сериозно повлияла на ксенофобските разбирания на голяма част от населението.
Някъде тогава се появила и националната идея за нативизъм,което разтълкувано на разбираем език означавала само едно,завръщане към истинските американските корени.И даже била прокарана и един вид виртуална граница между нормалният и хрисим живот в провинцията и разгулният и пълен с пошлост живот в градовете,пълни с всякакви емигранти.Не случайно най-големият поддръжник на трезвеността по онова време бил не кой да е,а самите Ку Клукс Клан.
Но истинското начало било положено по времето на първата световна война,когато била лансирана теорията,че средствата отделени за производство на алкохол могат да отиват за военни цели.
И ето ви я пак 1920 година.Войната е свършила,Америка настойчиво търси своите корени и някой изведнъж се светнал,че май е дошло времето завинаги да се приключи с алкохола.И всъщност така и станало,но най-интересното тук е,че за всичките тринадесет години сух режим пиенето не само не намаляло,а дори се увеличило драстично.
Забраната за алкохол докарала и процъфтяващият черен пазар,покрай който се развила и мафията,а хора като Капоне започнали да печелят милиони долари годишно.
 

Това обаче хич не се харесвало на хората на властта и в един момент правителството на щатите прибегнало до една друга крайна мярка,която направо граничела с безумието. 

Понеже промишления алкохол бил единственият,който се произвеждал законно,а за черната борса това било основният източник за печалба,управляващите взели решение  към него да се добави отрова и напълно умишлено заменили Етанола с Метанол.
 

Идеята уж била хората да се стреснат и да спрат да пият,но резултат въобще не бил този,който се очаквал,защото само през следващата година смъртта посетила някъде към 3000 човека,а за периода на сухия режим жертвите надхвърлили тринадесет хиляди и всичко това благодарение на Метанола.Та такива работи се случвали в щатите през онези далечни времена.Режими,забрани и малоумни решения,от които полза имали само смъртта и гангстерите в Америка...

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Google+

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top