/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » На лов за вещици

На лов за вещици

This side is Paradise | вторник, февруари 05, 2013 |

Поводът за тази статия е филмът “Хензел и Гретел: Ловци на вещици” (Hansel&Gretel:Witch Hunters). Филм, забранен до 12 години. И с право. Новата версия на страховитата история за братчето и сестричето буквално прелива от вещици. С метли и без такива, летящи и озъбени, красиви и грозни. И в търсене на истината за вещиците решихме да разкажем тази история.
Типичната вещица е облечена в черно, лети на метла, има ужасно гърбав нос и два стърчащи и позеленели зъба. Фигурата й е гарнирана с черен изкривен котарак на рамото и зловещ смях. В последните холивудски продукции често вещиците са прелестни създания, които съблазняват мускулести мъжаги и накрая показват разлагаща се плът и паранормални явления.
Задължително вещиците практикуват магии и свирепи чародейства. Да не забравяме, че има и добри вещици, но те по-скоро са феи. По тази проста причина тук говорим за истински вещици, които стряскат децата още от малки. Накратко вещица е жена, практикуваща черна магия, която служи на Сатаната. Дори в някои писания практикува секс с Рогатия.
Сборищата на вещиците са описани в доста исторически книги и художествени романи. Там те се събират и варят отвари, вършат черни заклинания и магии и прелъстяват заблудени мъже в гората. Особено интересен ритуал при тях е целувката на задника на дявола, което си е чиста подигравка с християнството. Особено жестоки са при тях  са ритуалите с малки деца – вещиците обикновено искат прясна, чиста кръв и крадат малки непорочни деца. Да си припомним отново приказката  за Хензел и Гретел.
Точно тези страшни и митологизирани истории са довели до гоненията на вещиците, които подкрепя и Светата инквизиция. С оглед на някои абсурдни твърдения за дейностите на жени, които са били по-скоро гадателки и лечителки, се възправя вълна на нечувана жестокост към тях. Ловът на вещици съществува до 1682 г. в Англия. Нека си споменем и историята за салемските вещици, когато през 1692 г в Масачузетс 19 вещици са били обесени. А колко други остават в затвора? Повече от 200 човека са обвинени в магьосничество. Историята с вещиците от Салем е показателен за религиозния екстремизъм и масова истерия в обикновените хора. За да се стигне обаче до наказание и признание, вещиците са били жестоко измъчвани. Друг е въпросът дали всички са издържали до края на мъченията.
Последното съдебно дело за лов на вещици е документирано в Полша през 1793 г.. Тогава две стари жени са били изгорени като вещици. А през 1900 г.двама ирландски селяни са се опитали да опекат вещица на огън. В интерес на истината мъченията на Инквизицията по степен на изобретателност превъзхождат Сталин и Хитлер. Да не забравяме, че ловът на вещици продължава няколко века. А може би и днес?
Връщане към годините на Инквизицията ли е филмът “Хензел и Гретел”? Е, някой ще се подсмихне, припомняйки си модерните оръжия на убийците на вещици. Във филма е просто – стреляш и убиваш. Едва ли някой си е задавал точно този въпрос! За насилието! И за внушението. И истината!
Не случайно приказките на братя Грим са обявени за едни от най-жестоките приказки. Но днес е по-страшно от всякога. Смесвайки мистични истории за вещици в една завладяваща история, остава зрелищния привкус за  черния образ на измислената вещица. Която задължително в приказките трябва да бъде убита и доброто да победи злото.
В исторически аспект – истината е съвсем друга. Безброй страдания, мъчения  в името на една измислена история за вещици.
И все пак гледайте “Хензел и Гретел:Ловци на вещици”! Заради невероятните визуални 3D ефекти. “Истината” за вещиците е в куршумът, който лети към вас и сачмите се разпръскват. Да живеят вещиците на Холивуд!
                                                                                    Анжела Арим

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top