/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » Айде стига с тоя Еверест...

Айде стига с тоя Еверест...

Unknown | неделя, ноември 04, 2012 |
Днес ще става дума за един друг връх,който все още си се извисява на границата между Италия и Франция,височината му е около 4810 метра и носи името Мон Блан.
Сигурен съм,че доста сте слушали за него,но ми се стори подходящ да бъде споменат в днешната ми неделна история.
За първи път е изкачен на 8 август 1786 година от Жак Балма и Мишел Пакар.
Точно тези двамцата стават и първите хора,които поставят началото на модерния алпинизъм.Идеята за същинското му покоряване се зародила в главата на Пакар.
Човечеца бил лекар по професия,но когато не лекувал хората,често се заглеждал към върха на бялата планина и тайничко се надявал някой ден да го покори.
Да обаче не му се ходело до там сам.
Друго си било поне още един авер да има до себе си,защото планината винаги поднася изненади.И точно заради това опитвал се да си намери спътник за това пътешествие.

Ако кажа сега,че доброволци да го последват не липсвали ще ви излъжа,защото по онова време почти на никой не му се занимавало да гази некакви си снегове и да мръзне за едната там слава.
Веднъж обаче,съвсем случайно Мишел най-сетне срешнал човека,който му трябвал.
Името му било Жак Балма и се славел като запален ловец и събирач на планински крситали,които после продавал,за да преживява.

Общото взето бил нещо като местен шерп и всеки,който искал да отскочи до планината се обръщал имено към него.И така,Мишел Пакар и Жак Блама в един момент се срешнали,поговирили си за идеята на доктора,стигнали до консенсус и хоп,решението било взето.Поекипирали се както подобава,взели два пикела и малко храна и айде към върха.И така на 8 август през далечната 1786 година,двамата се изкачили на Мон Блан,поразходили се върху му,полюбували се на прекрасната гледка и се спуснали обратно.Никой освен обкръжението им от приятели обаче е нямало да знае за тази случка,ако тя не била стигнала до ушите на Орас дьо Сосюр,швейцарски геолог,ботаник и алпинист.
Аристократът също мечтаел да покори някога Мон Блан и дори бил обещал награда на първият,който го направи.

Когато разбрал за Пакар и Балма той ги поканил да се видят,дал им обещаната награда,бързичко разпространил новината за покоряването на заветния връх,а след време Балма завел и него до върха,за да му се сбъдне мечтата.
И накрая само да вметна,че Орас дьо Сосюр е смятан за създателя на алпинизма,какъвто всъщност го познаваме.
Иначе казано,ако по онова време на някой му е хрумнало да санира високите части на замъка си със сигурност е щял да потърси мосю Дьо Сосюр.

Тук трябваше да приключа,но понеже сте мои хора ще ви разкажа още една кратичка случка случила се отново на 8 август,но през 1963 година.
На тази дата историята помни най-големия влаков обир извършен в Англия.
Става въпрос за един пощенски влак,който на 8 август в 14 и 53 часа потеглил от шести черен коловоз на лондонската гара,а крайната му спирка била градчето Глазгоу.
Всичко си било нормално,влакът се движел по разсписание,но изведнъж нещо станало,светнала една червена лампичка на пулта му за управление и той спрял.
Не е много ясно дали наистина е имало повреда на машината или пък умишлено е предизвикана такава,но е повече от ясно,че точно в този момент петнадесет маскирани мъжаги щурмували композицията и след като заплашили екипажа започнали да преместват чувалчетата с пари от влака в паркираните на близо автомобили.
Обирът може би е щял да си остане само в тогавашните полицейски сводки,защото обикновено този влак пренасял около 300 хиляди лири,което пък не било чак толкова запоняща се сума,ако точно в този ден късметът не се бил усмихнал на бандитите.
Всъщност,бая голяма усмивка ще да е била,защото се оказало,че в него се превозва невероятната сума от 2 631 784 лири.Безспорно серизна цифра за онези години,от която се изненадали даже и обирджиите.Те за 300 бона си били подговени,ама така и така правели обир,та взели и останалите.

Ето заради това знаем за този обир,защото остава в историята не като обир на влак от 8 август,а като ВЕЛИКИЯТ обир на влака от Лондон за Глазгоу извършен на 8 август през 1963 година.

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top