/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » , » МАШИНА ЗА ТЕРОР...

МАШИНА ЗА ТЕРОР...

Unknown | понеделник, януари 03, 2011 | |
Лека-полека старата година взе,че си замина.
Новата дойде с гръмотевичният звук на пиратките,намърда се в ежедневието ни и ще си живуркаме в нея цели 365 дни.
Иначе казано,продължаваме напред към бъдещето.Аз също продължавам напред и днес ще ви разкажа първата история за новата 2011 година..

На 3 януари 1866 година в дома на генерал-лейтенант Нейтън Форест в Мемфис-Тенеси,влизат шестима високо уважавани мъже от средната класа на Юга.Целта на тяхната визита е да споделят с генерала една своя идея,която няколко дни преди това са превърнали в реалност.
Положили са основите на движението Ку Клукс Клан.Следващият ход,който трябва да направят е да привлекат добре познатия Форест за лидер на новоизлюпената групировка.Като може би сте чували,Ку Клукс Клан е нацианалистическа,антисемитска и най-вече крайно дясна расистка организация с изключително лоша слава.Най-точното определение за нея е.Лоши хора на Лошо място и с Лоши помисли.Историята на клана винаги е имала само един прочит...НЕГАТИВНИЯТ.
В самото начало обаче,когато всичко е било още в зародиш,нещата съвсем не са изглеждали по този начин.Ето за какво става въпрос...
 
Всичко започнало на 9 април 1865 година.Това е денят,в който приключва добре познатата американска гражданска война.Ако случайно сте позабравили Югът е победен,после опостушен и смазан,след което е присъединен към съединенети щати.
Това също така е и денят в който официално се отменя робството.Ура,ура.
Дванадесет милиона чернокожи изведнъж станали свободни и равноправни американски граждани.Повечето от тях били скромни и обикновени работници,които останали в именията на предишните си господари,защото макар и роби не били видели нищо лошо от тях.

Останалата част от освободените роби обаче,моментално образували реваншистки групи,които започнали да плячкосват наляво и надясно и да мародерстват и то със самочувствието на победители.
Голяма част от бунтарите били ветерани от северната армия,които успели да запазят оръжието с което участвали в битките и групичките за които споменах се превърнали в сериозна заплаха за всички бели,които им се изпречвали на пътя.За да намалят създалото се напрежение и да спрат безчинствата,шестимата представители на средната класа на юга,за които споменах в началото,решили да направят организация,която,според тях,трябвало да запази законите и да следи за спазването на установения ред.Като всяко адско творение в началото клана бил замислен само с добри намерения.
Трябвало е да бъде затворено общество."КУ-КЛУКС" на гръцки означава кръг.Точно това е бил основният замисъл на клана.Затворен кръг,който символизира сигурност в едни смутни времена.
Решението било взето,основите положени,само че пред основателите се появил въпроса.."Кой обаче да го ръководи това чудо?".
 
Шестимата чичковци не ставали много за лидери и след кратко мислене и съветване изборът им паднал върху героя от войната,южняка генерал-лейтенант Нейтън Форест.Той вече се бил доказал като блестящ ръководител в сраженията,а отгоре на всичко бил добре познат и още преди да участва в тях.
"Това е мъжът,който ни трябва"...решили шестимата и на 3 януари 1866 година цъфнали в дома на дядо ви Нейтън,за да го увещават.Не им било много трудно,защото Форест бил достатъчно обезверен от загубата,а плюс това в лицето на новата организация виждал странната възможност за някакъв още по странен реванш.
 
Ето как генерал-лейтенант Нейтън Форест бързичко поел командването на чисто новият Клан и още по-бързо започнал да прокарва революционните си идеи.Благодарение на тях,от правозащитна организация,Ку Клукс Клан лека-полека се превърнал в добре познатата на всички МАШИНА ЗА ТЕРОР.Първоначалните идеи преминали на заден план и вместо да се занимават с въоръжените негри членовете на сдружението започнали съвсем безпричинно да тероризират всеки,на който кожата не била бяла,а чат-пат посягали и на бели,които отказвали да им симпатизират.
Общо взето расизмът придобил съвсем нови измерения.Историята на Ку Клукс Клан е доста интересна,но за нея ще ви разкажа някой друг път.Само ще вметна,че към днешна дата в тази организация членуват едва три хиляди човека,половината от които са федерални агенти под прикритие.
Понеже стана дума за кланове,ще завърша първата си история за тази година с един от любимите ми актьори,Мел Гибсън.
Роден е на днешната дата и това е човека,на който кланът на Уилям Уолъс му докара "Оскар" за най-добър режисьор.
Нищо,че истинският Уолъс никога не е тичал с къса поличка и с развети от шотландския вятър дълги коси.Да,точно така.Никога.
Героят на Гибсън познат ни от филма "Смело сърце" е поредният измислен образ,който не е нищо друго освен плод на режисьорската фантазия.
Истинският Уилям Уолъс,който Шотландия познава е бил облечен с метална броня и винаги си е бил късо подстриган.
Това обаче е съвсем друга тема,с която съвсем скоро смятам да ви запозная.Това беше от мен.Бъдете здрави и утре отново тук...

1 коментара:

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top