/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » Повест за една историческа грешка.Част Пета

Повест за една историческа грешка.Част Пета

Unknown | сряда, юли 11, 2012 |
Годината е 1493.Колумб вече не е някой си,а великият адмирал на нейно кралско величество и вице крал на новоткритите провинции и отгоре на всичко,отново се отправя за Индия.Със себе си той носи писма от своята кралица до великия хан,за който Поло е разказал,и който и Колумб се надява да срещне.Води и 1500 души,воини,матроси,заселници и дори музиканти,които да развличат туземците и не на последно място е снабден със здрави метални каси за златото и скъпоценните камъни,които смята да донесе...
1497 година.Друг мореплавател на име Себестиан Кабот е преплавал океана тръгвайки от Англия и чудно,той също е стигнал до суша.Дали това е древната Винланд на Викингите ! Или пък Китай ? Във всеки случай важното е,че океанът е покорен и сега е принуден да разкрие тайните си....
Годината е 1499.Радостно ликуване в Португалия,сензация в Европа ! Вашку да Гама се е завърнал от Индия,като заобиколил опасния нос Добра Надежда.Той поел по друг път,по-дълъг и по-труден,а не като Колумб,който стигнал само до малки острови и затънтени места.Отгоре на всичко той е слязъл чак до Каликут при приказно богатите заморини и видял самото сърце на Индия и нейните съкровищници.Вече се подготвя нова експедиция с ръководител Кабрал,а Испания и Португалия сериозно си съперничат за Индия.
1500 година.Ново събитие.По пътя си около Африка Кабрал се отклонил твърде далече на запад и на юг пак се натъкнал на материка,както Кабот на север.Дали това е Антилия,летгендалрният остров на старите карти,или пак е Индия ?
1502 година.Случват се толкова много събития,че човек не може да ги схване разбере и възприеме.
Само през това деситилетие е открито повече,отколкото през изминалите хиляди години.Един след друг корабите потеглят от пристанището и всеки се връща с нова вест.Като чели внезапно се е разкъсала някаква мъгла и навсякъде където килът на кораба се обърне изниква остров.Календарът на всичките светии няма вече достътъчно имена,с които да се назововат откритите земи.Адмирал Колумб твърди,че само той е открил хиляди такива острови и е видял реки,които извират от рая.
Но странно,много странно !
Как така всичките тези красиви острови от индийското крайбрежие са останали непознати на древните народи и на арабите ? Защо Марко Поло не споменава нищо за тях и колко различно е това,което той съобщава за Ципанго и Зайтун от овова,което е открил адмиралът ?
Всичко е толкова противоречиво и объркано,че човек не знае какво да мисли.Дали вече е направена обиколко около земята,дали Колумб е бил толкова близо до Ганг,както той твърди,че тръгвайки на път от запад,би могъл да срещне Вашку да Гама,ако той плува на изток ? По-малко ли е земното кълбо или по-голямо,отколкото се предполагаше ? Та нали сега немските печатари са направили книгите леснодостъпни-кога ще се появи някой,който да обясни всичко това ? Учени,мореплаватели,търговци,князе чакат с нетърпение,цяла Европа чака.След всички тези открития човечеството най-после иска да узнае какво точно е открило.
Решителното дело на века е извършено,но все още му липсват смисълът и значението...

0 коментара:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Публикуване на коментар

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top