/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » , » ХАЙДЕ НА ДУЕЛ....

ХАЙДЕ НА ДУЕЛ....

Unknown | четвъртък, януари 13, 2011 | |
Здравейте уважаеми.Днес ще ви запозная с един много интересен човек.Името му е Александър Хамилтън.Генерал Хамилтън.
Роден е на 11 януари 1755 година и е бил министър на финансите на САЩ от 1789 до 1795 година.С неговото име е свързан един от най-интересните политически спорове в световната история,за който смятам да ви разкажа.
Мистър Хамилтън имал непримирим конфликт с вицепрезидента на щатите Арън Бър,който конфликт двамата разрешили по един изключително ефикасен за онези времена начин,чрез дуел.
Ето за какво става въпрос... 
Генералът бил от бащите-основатели на щатите.Подписал е декларацията за независимостта,участвал е във войната срещу англичаните,където станал генерал,а след това,понеже бил много даровит икономист,станал министър на финансите.
Също така човека е основател на федералистката партия,от която са президентите Вашингтон и Джон Адамс. 
Политическите му противници били от републиканско-демократическата партия,от която пък бил Бър и президента Джеферсън.
По редица причини,без директно да е намесено подслушване,Бър и Хамилтън хич не можели да се понасят и непрекъснато си правели "педерастки" номера.
Тъй като става въпрос за края на 18 век задължително трябва да отбележа,че всички проблеми и спорове през онези времена се разрешавали само по един начин,чрез дуел.
Единият предлагал,другият приемал и заедно със секундантите си двамата засегнати отивали на някоя полянка или в някоя горичка и се гърмели. 

Ето защо,когато конфликта между двамата политици станал достатъчно непоносим,Бър предложил на генерал Хамилтън да се дуелират с пистолети в гората на Уихокан.Хамилтън естествено приел,защото в техния случай кой предлагал и кой приемал било въпрос на формалност.
Не си представяйте сега,че тия пичове били млади и луди глави,които просто се правели на мъже.Всичко това се случва през 1804,когато Хамилтън е бил на 49,а Бър на 48.Отгоре на всичко за двамата това не бил първият дуел.Те и друг път били стреляли по политически опоненти,но никога не се стигало до сериозни касаплъци.

И така на 11 юли 1804 Хамилтън и Бър,заедно със секундантите им,се срещнали и се съгласили на по два изстрела.Тук му е мястото да вметна,че в дуела имало едно неписано правило,което се наричало оттегляне.
Това е когато някой от опонентите го удари на съвест и вместо на месо произвежда изстрел във въздуха,след което обявява,че се отказва.
Хамилтън е трябвало да стреля пръв.Той вдигнал ръка и стрелял високо над главата на Бър,но не заявил,че спира както е по кода на оттеглянето,тоест макар и нарочно да не уцелил Хамилтън не потърсил помирение,а останал на мястото си.На ход бил Бър.
Съвсем хладнокръвно и без да се замисля той се прицелил,стрелял и улучил Хамилтън в стомаха,което малко по-късно причинило смъртта му. Защо Хамилтън е стрелял високо и не се е отказал,дълго време е било въпрос на сериозни изследвания отвъд океана.
В крайна сметка се е стигнало до заключението,че най-вероятно е искал да бъде убит.Експертите приели тази версия,защото синът му също бил загинал в дуел,три години по-рано и предположили,че на Хамилтън не му се живеело повече.Какво станало с Бър ли?
Ами той бил арестуван и тикнат в затвора нищо,че бил вицепрезидент.
Все пак не се стигнало до съд,защото дуелите минавали в друга категория.разрешаване на спорове и лека-полека се вкарали закони,които постепенно забранили дуелите.
На 11 януари се навършват 256 години от рождението на Александър Хамилтън,а вие имате възможността да си помислите,колко интересно би било,ако и днешните политици се дуелираха...

1 коментара:

  1. Не иска да убива.И даже много обича свой опонент/не противник/Не номера-как да подаде и да продължи?Ако трябва търпение-готов, но с мълчание се боли повече.

    ОтговорИзтриване

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top