/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » ВЕЛИКИТЕ СЪЩО МИРИШАТ....

ВЕЛИКИТЕ СЪЩО МИРИШАТ....

Unknown | четвъртък, август 26, 2010 |
На 26 август през 1498 година великият Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони известен още като Микеланджело,започва работа по една от най-известните скулптори на света....
"ПИЕТА"-велик момент за цялата световна култура.
Забележителната композиция е създадена за погребението на кардинал Жан Де Билер и е първото по рода си подобно интерпретиране на Божията майка Мария със сваленият от кръста Исус в ръце.
Статуята на Микеланджело е уникална по рода си,а уникалността й идва от факта,че до тогава светата майка не е изобразявана да държи по подобен начин синът Божии.И преди са правени подобни статуи,но винаги в изправен вариант.Мраморът от който е направена също е специално подбран.
Докаран е от Карара/меката на мраморните находища по онова време/ и е бил възможно най-качественият без никакви дефекти.
Работата по нея отнела две години...
В цялата тази ренесансова идилия обаче,има нещо много любопитно. 
И то не е свързано със статуята,както може би предполагате,а със самия Микеланджело.
Когато е започнал работата по "Пиета" великият скулптор е бил само на 23 години.Както повечето гении и той си е падал малко ексцентрик.
Неговата ексцентричност се е състояла в това,че не е обичал да контактува с околните.Бил е страхотен темерут с никой не е говорел,а когато все пак му се е налагало да обмени информация се държал грубо и арогантно.Избухвал е често,а после се е затварял в себе си и се изолирал от околните
Може би заради това мнозина от неговите изследователи предполагат,че е бил аутист,освен хомосексуализма който практикувал.
Най-любопитно обаче не е това.
Най-любопитното е,че Микеланджело никога не се е къпел.Не е сменял дрехите си и дори не е събувал обувките си.
Почти винаги се е разкарвал с една и съща роба и най-вероятно с нея си е спал.Тези подробности няма да ги прочетете в културните книги.
Прекалено пикантни са за една велика личност.
Неговите сподвижници споделяли,това вече може да се прочете,че Микеланджело е миришел изключително лошо.
Когато веднъж събул обувките си,кожата му се обелила като кожа на змия,защото това било първото събуване от три месеца.Общо взето гениалният иначе Микеладнжело е бил ужасно нечистоплътен.
Даже прекалено ужасно,дори за края на 15 век.
Жителите на средновековието не спирали да се учудват,как този смрадлив темерут е можел да прави такива великолепни неща.
Ето ви го истинският Микеланджело.
Гениален творец,смърдящ на пор аутист и не на последно място...гей.
Това разбира се не му е попречило да остане в историята като един от тримата титани на Ренесансовото изкуство заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело..Така е с известните.Не винаги всичко е перфектно.
Зад всяка велика личност винаги се крие някоя прекалено човешка подробност.А иначе погледнато,работата по "Пиета" започва на днешната дата през 1498 година...

3 коментара:

  1. това с миризмата е ужасно,много,много......явно във всеки гений има по нещо антагонистично,ненормално и противоречиво,защо си е причинявал това?!?

    ОтговорИзтриване
  2. Явно много е бил вглъбен в работата.
    Или пък просто си е бил мизерен...
    Само той си знае....

    ОтговорИзтриване
  3. То от "Страдание и възторг" само това запомних, че миришел, а също и че обичал да диша прахът, който се стелел около него, докато мъчил мрамора.
    Беше казал, че във всеки къс мрамор се крие по една скулптора, той само отстранявал ненужното.
    :)
    Бил е също така доста огорчен / за което го разбирам напълно/, че никой не е вярвал, че той е сътворил тази "Пиета". Промъкнал се и издълбал името си отдолу. Доколкото знам това е единствената подписана от него творба.

    Честно казано, не ми пука що за човек е бил.
    Важното е, че след себе си е оставил нещо красиво.

    Поздрави, Боби!

    ОтговорИзтриване

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top