/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » ПОРЕДНАТА ИСТОРИЧЕСКА ЗАБЛУДА...

ПОРЕДНАТА ИСТОРИЧЕСКА ЗАБЛУДА...

Unknown | вторник, август 03, 2010 |
Днес ще ви разкажа една доста интересна история,която се е случила на днешната дата през далечната 1879 година в каубойското градче Додж Сити,намиращо се някъде в Канзас.
В един бар в центъра на града,бившият скаут Майк Гордън се запил отрано и след като се нафиркал порядъчно започнал да закача момичетата в салона,да им подвиква мръсни думи и да ги опипва.
За радост на дамите обаче в онзи момент в заведението бил и заместник шерифа на селището Джон Холидей,който всички наричали Док.
Та когато видял,че играта загрубява той помолил пияният да напусне салона и за да е сигурен,че ще се махне го съпроводил навън.
Не щеш ли обаче,когато излезли,Гордън извадил револвера си и произвел изстрел по заместник шерифа.Док моментално отреагирал,успял да отскочи и да се предпази,след което застрелял скандалджията.
Ето тази случка уважаеми,е първият и единствен документиран случай на убийство извършено от Док Холидей,който иначе е една от най-големите легенди на дивия запад.
"Ама как първият ?"...ще кажат повечето от вас.
"Та това е дивия запад?!
Нали там всеки вади пищова и стреля като на сватба ?!"... Да,ама не.
Колкото и да ви е странно,информацията за стрелбите из градчетата на онзи див запад е една от най-големите исторически заблуди.
И за да стане още по-ясно веднага обяснявам...
Като се вземе предвид статистиката водена по онова време от местните управи веднага става ясно,че случаите на смърт от огнестрелно оръжие в един средно статистически град в дивия запад са един-два годишно.
Отгоре на всичко никъде не става дума за смърт настъпила след добре познатите от филмите дуели с пистолети,а за смъртни случаи станали по време на грабежи или при нещастни случаи.Дори в градчето Додж Сити,за което става въпрос в днешната история и което се е смятало за едно от най-кръвопролитните по-онова време,въпросната статистика показва пет смъртни случая от огнестрелни рани и то за една година.След всичко това би било напълно логично да си зададете следният въпрос..

Къде тогава останаха всички онези престрелки,безбройните трупове и тем подобните истории,познати ни от добрите стари уестърни!? 
Ами,останаха си във филмите,което пък е още един основателен аргумент,който подкрепя тезата,че нещата с дивия запад са меко казано преувеличени.
Освен това пистолетите,които са се използвали през онези години,моделите Колт и Смит и Уесън-44 калибър,въобще не са имали резба в дулото.
А от това следва,че куршумът не е придобивал въртеливо движение след изстрела,от което пък следва,че въпросните пушкала са били абсолютно неточни.Може би заради това за истински добър стрелец се смятал онзи,който успявал да уцели монета не от двадесет крачки както във филмите,а от две. 
Ето защо няма нужда да се учудвате ако някога чуете,че Док Холидей,който между другото се е бил рамо до рамо с братята Ърп и даже е участвал в така наречената аризонска война е имал само едно убийство и то онова на пияницата.
Между другото,когато е гръмнал Майк Гордан Док веднага е бил арестуван и изправен пред съд.
Стигнало се е даже и до процес,защото за разлика от уличните престрелки,съдебната система в дивия запад била много по ефективна.
Във всички случаи на вадене на пистолет неизменно се стигало до съд и плюс това в градовете разрешение за носене на оръжие не се издавало на всеки и никой не се размотавал току-така с чифте пищови на кръста,както сме виждали пак във филмите.
И накрая,след прочетеното до тук,логичният последен въпрос е.. 
Откъде тогава идва всичката тази информация за престрелките,за точните стрелци и въобще за дивото в дивия запад?..
Ами,от ранната журналистика уважаеми.
Всичко идва оттам,че тогавашните журналисти се опитвали да изкарат пари пишейки биографията на този или онзи известен герой.
Те украсявали разказите си,като добавяли на воля измислици и нереални факти за уникални престрелки,точни стрелци и неподражаеми герои.
Истината обаче,както може би сте разбрали,е съвсем друга. 
И така на днешният ден през 1879 година един от най-известните стрелци на дивия запад гръмнал единствената си жертва,при това пияница и то от метър и половина разстояние.
Това разбира се не пречи във филмите за него героят да трепе цели взводове от лошите.
Дивия запад наистина си е запад,но в никакъв случай не е бил толкова див колкото ни е представян....
Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top