/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » , » ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ УЖАС И БЕЗУМИЕ...

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ УЖАС И БЕЗУМИЕ...

Unknown | събота, февруари 18, 2012 | |
..Които били често срещано явление в оригиналите на любимите ни детски приказки.За тях ще става дума днес,защото не всичко е така,както сме свикнали да го знаем.
Приказките от миналото често са били повече от страховити и почти винаги са завършвали с брутални обрати и смърт за главните герои.
И преди съм писал за тази подробност и за факта,че компании като "Дисни",подпомагани от разни родителски сдружения имат огромна роля в редактирането им,за да могат да придобият вид,който наистина става за малки деца.За да стане съвсем ясно какво точно имам в предвид,ето ви няколко примера...

Ще започна с ПЪСТРИЯТ МУЗИКАНТ..

Старичка и интересна история,в която се разказва за едно село,което е нападнато от пълчища ужасни плъхове.И тъкмо когато хората загубват всякаква надежда,че могат да се преборят с тази напаст,сякаш от нищото се появява един млад мъж облечен в шарени дрехи и свирка в ръка и най-любезно предлага услугите си,като заявява,че може да спаси хорицата от тези паразити.
Селяните естествено се съгласяват,а уговорката ако той успее е да му се заплати солидна сума пари.Надул младежа свирката,която всъщност била вълшебна и за нула време около него се насъбрали пълчища от плъхове,а той успешно успял да ги изведе далеч от селото.
Когато по-късно се завърнал за плащането,станало ясно,че селяните няма как да съберат парите и играта загрубяла.Свирджията сериозно се ядосал и отново надул свирката,но този път тя привлякла всички деца от селото.
В редактираните модерни варианти той ги отвежда в една пещера извън селото и когато местните някак успяват да му платят,децата са освободени и се завръщат обратно. 
В оригиналната версия обаче,има страдание и смърт,даже масова смърт.
В нея децата са заведени до една река и с изключение на едно куцо момче,всички останали съвсем хладнокръвно са удавени от музиканта.Ужасен край за една приказка,в който някои съвременни учени даже виждат зачатъци на педофилия.

Ето я и МАЛКАТА РУСАЛКА...
Още една известна приказка,в която се разказва за прочувствената,но невъзможна връзка между една красива русалка и едни млад принц.
След намесата на "Дисни",мисията става възможна и малката русалка Ариел се превръща в красива и добре сложена дама,защото само така може да се омъжи за принца Ерик.Краят е повече от щастлив и всичко завършва с прекрасна сватба,тълпи от хора и много позитивни моменти,особено пък за невинната детска аудитория. 
В първата версия на Ханс Кристиан Андерсен обаче,не всичко е толкова розово.Той не само,че не дава възможност на русалката да се превърне в жена,а даже я кара да страда,като съвсем хладнокръвно и показва как принца се жени за истинска принцеса.Тя разбира се не успява да приеме тази реалност и толкова се отчайва и ядосва,че първоначално решава да убие принца,намушквайки го с нож,но после доброто в нея надделява и избира да се самоубие.Прави го ефектно и запонящо се,като скача в морето и умира по особено мъчителен начин,разлагайки се на морска пяна.Както виждате и тук нещата свършват зле,което явно прави впечатление и на автора и той пуска втора версия на приказката.
В нея русалката не се слива с морската вода,а просто изчезва и се пренася в рая,което погледнато реално пак си е някакъв вид смърт,само дето е по-красива.

Продължавам със СНЕЖАНКА...
Отново нещо добре познато,в което става въпрос за едно снежно бяло момиче,което засенчва със своята хубост грозната кралица на едно кралство.Тя обаче не желае да бъде засенчвана и директно поисква момичето да бъде убито,а за мократа поръчка наема един местен ловец.Освен,че трябва да я застреля,авджията трябва да донесе обратно и сърцето на момата,за да е сигурно,че това е краят.
 
За радост на всички малки читатели не се стига до бруталщини,защото ловеца се оказва жалостив човечец и подарява живота на Снежанка,а на омразната си господарка занася сърце от глиган.
Това уважаеми беше версията на Дисни.В оригинал нещата са повече от стряскащи,защото кралицата всъщност иска черния дроб и белите дробове на Снежанка,които за всеобщ ужас трябва да бъдат сервирани за нейна вечеря.
Снежанка и там оцелява,но приказката завършва с ужасен край за кралицата,която е принудена да танцува до смърт в нажежени до червено железни обувки!

Следва СПЯЩАТА КРАСАВИЦА
Безспорно красива приказка за едно красиво момиче,което си убожда пръста на едно вретено и заспива толкова дълбоко,че в продължение на години никой не може да я събуди.И понеже действието се развива в приказен вариант,тъкмо когато всички губят надежда отнякъде се появява един красив принц,целува нежно спящата девойка и тя изведнъж се събужда.До тук с редактираната версия.
Сега ви съветвам да изпратите децата да лягат,защото продължавам с оригинала,а той е нещо наистина извратено.В него няма никакви принцове и прочувствени целувки за събуждане,а само и единствено порнография.
Младата дама и там заспива дълбоко и непробудно,но не от убождане на пръста,а от тежко и черно проклятие изречено от една долна завистница.
Докато спи непробудно в покоите й редовно се промъква един придвроен шут,които не се опитва да я събужда,както може би си мислите,а съвсем безскруполно си я изнасилва.
Изрода блудства с нея доста продължително и ефективно,защото след девет месеца тя ражда две деца,но забележете,че все още спи.
Четири месеца след раждането,едното от децата съвсем случайно я събужда и тя с ужас установява,че е изнасилена и вече е майка на две деца.

Идва ред на РУМПЕЛЩИЛЦХЕН
Тази история е малко по-различна от другите,защото оригинала не е редактиран в последствие,а лично автора прави промяна,за да стане по-страшно. 
В оригиналната история се разказва за едно бедно момиче,което трябва да откупи живота си пред един алчен господар,като му донесе определно количество злато. 
Задачата е непосилна,но точно когато всичко отива на зле в историята се появява едно необикновено джудже на име Румпелщилцхен,което удивително сполучливо превръща обикновена слама в злато и някак си естествено се съгласява да помогне.
Дори и в приказките обаче нищо не е даром,така че и тук има условие,което гласи,че момичето трябва да му даде първото си родено дете.
Заслепена от борбата за живота си в началото тя се съгласява на зловещата сделка и джуджето я спасява,но когато след време ражда се отмята от обещанието и нещата зациклят. 
Румпелщилцхен решава да използва хитрост и предлаганова сделка,прикоято,ако девойката познае името му,ще изчезне и ще я оставина мира,ако ли пък не,взема бебето.И понеже и това е приказка,името е познато,а дребосъка изчезва в нищото.В актуализираната версия промяната е само в края на историята,но и тук смъртта наднича изпод кориците.В нея Румпелщилцхен е толкова ядосан от загубата на бебето,че забива единия си крак дълбоко в земята,след което хваща другия и се саморазкъсва на две равни половини.Интересен начин да си видиш сметката,но все си мисля,че някак си не сатава за край на детска приказка...
ХЕНЗЕЛ И ГРЕТЕЛ
Също доста известна приказка,в която се разказва за две малки деца,които също се губят в някаква гора и в крайна сметка откриват необикновена къща,направена от шоколад и разни други лакомства.
Децата са изгладнели и започват сериозно да ръфат от конструкцията,но вместо да се натъпчат до насита,биват заловени от една грозна вещица,която стопанисва къщата.
За ужас на детската аудитория бабето се оказва човекоядка и понеже също била гладна,започнала да подготвя хлапетата за ядене.И тук не се стига до
батални подробности,защото децата се оказват по умни отколкото изглеждат и с общи усилия и доза хитрост успяват да прецакат людоедката и да избягат. 
В оригиналната френска версия на тази приказка,наречена "Изгубените деца",вместо зла вещица имаме дявол,който за капак на всичко даже е женен.
И в нея децата са пленени с цел да бъдат изядени,но тук нечистивият иска от тях собственоръчно да си пуснат кръв,преди да започне да ги яде !?
Явно и онези са били хитрички,защото се преструват,че не знаят как да го направят и когато жената на дявола влиза при тях,за да им покаже как да си причинят болка,те и прерязват гърлото и дим да ги няма.

И накрая любимата ми ПЕПЕЛЯШКА..
И тук нещата са до болка познати.Красиво момиче с тежък живот,което дава мило и драго да присъства на поредица от танцови забави организирани от местния крал,който по този начин се надявал да намери булка за красивото си синче.
И понеже съм сигурен,че няма как да не сте я чували тази история,преминавам директно към оригинала.Той се е пръкнал на бял свят още през 1 век преди новата ера,а историята от онова време е много близка до най-модерната версия,с изключение на стъклената пантофка,тиквата,която се превръща в  карета и името на главната героиня.
И кой мислите се намесва и оплесква нещата?..
Братята Грим естествено,бях сигурен,че ще познаете.

Историята много им харесала и те взели,че пуснали една кавър версия на парчето,като толкова сериозно наблегнали на краят му,че направо му вкарали садо-мазо ефект.
В тяхната приказка доведените сестри на Пепеляшка толкова много искат да станат придворни дами,че буквално режат месо от петите си,за да вместят крака в стъклената пантофка.Принца обаче е предупреден за измамата от два случайни гълъба,който пък отмъщават на лошите сестри,като изкълвават очите им и те прекарват остатъка от живота си,като слепи просякини,докато Пепеляшка тъне в разкош в замъка на принца.



1 коментара:

  1. Страхотно, искрено се забавлявах...Липсва само май "Синята брада", но май най-кръвожадните разказвачи на всички времена за приказки са милите братя Грим, нищо че "Дисни" пудрят техните приказки. А онази за "Чопърчо"? Питайте Сър Ди за нея....Поздравления...

    ОтговорИзтриване

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top