/*-------- Post Views ----------*/ #views-container { width: 75px; float: right; } .mbtloading { background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center; width: 16px; height: 16px; } .viewscount { float: right; color: #EE5D06; font: bold italic 14px arial; } .views-text { float: left; font: bold 12px arial; color: #333; } .views-icon{ background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left; border: 0px; display: block; width: 16px; height: 16px; float: left; padding: 0px 2px; } .showpageArea { padding:10px; } .showpageArea a { text-decoration:underline; } .showpageNum a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; margin:0 5px; padding:5px; background:#fff; } .showpageNum a:hover { border: 1px solid #ccc; background-color:#f0f0f0; } .showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; background: #f0f0f0; margin:0 5px; padding:5px; } .showpageOf { text-decoration:none; padding:5px; margin: 0 5px 0 0; } .showpage a { text-decoration:none; border: 1px solid #ccc; padding:5px; background:#fff; } .showpage a:hover { text-decoration:none; background:#f0f0f0; } .showpageNum a:link,.showpage a:link { text-decoration:none; color:#333; }




Най-новото от Pieces Of The Past
Home » » ПОРЕДНИЯ КОД НА ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ...

ПОРЕДНИЯ КОД НА ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ...

Unknown | четвъртък, април 15, 2010 |
На днешната дата през 1452 година е роден гениалния Леонардо да Винчи. Човека,който е криел кодове и цифри къде ли не.
И добре,че беше Дан Браун та да ни светне за част от тези тайни символи и послания,защото щяхме да си останем напълно непросветени.
Днес вече и децата знаят,че Леонардо да Винчи е онзи,който е нарисувал една жена.Но всъщност в устните й е кодиран мъжки таз.
Тя гледа наляво,но ако се взрете внимателно,ще установите,че гледа надясно.Даже не толкова гледа,колкото примижава.Това дори не е жена,а мъж,който прилича на апостол Петър,само че без брада.
Ако пък обърнем картината на обратно веднага ще разберем,че това е автопортрет на самия автор,когато е бил малък.
Всичко това ни дава основание да твърдим,че Христос е бил женен и е имал осем деца,а тъща му си е умирала за патладжани.
Дрън,дрън та пляс.Поредици от глупави предположения,тъпи изказвания и смехотворни коментари.Ето в това се е превърнал Леонардо да Винчи.
Както се казва обаче,той сам си е виновен.Да го е карал някой да крие толкова кодове? Ето защо няма да споменавам Мона Лиза,нито пък ще става въпрос за неща свързани с нея.Достатъчно е втръснала на всички и затова няма да я закачам.
Днес ще ви разкажа нещо интересно за една друга картина,която също е доста известна.Тайната вечеря се казва.Ще ви разкрия една тайна свързана с нея,за която съм сигурен,че дори и самия Дон Браун не знае.Ето за какво става въпрос.. 
Един италиански композитор на име Джовани Мария Пала неотдавна извади една много любопитна теория.Години наред Джовани бил убеден,че не може Леонардо да не се е изкушавал и от музиката. 
Толкова е обичал изкуствата,науката,математиката,няма как и от музика да не се е интересувал си мислел Пала и с тези мисли в главата си започнал да изследва картините на Леонардо,за скрити ноти. 
Наблюдавал ги старателно,проучвал ги,въртял ги от всички страни,гледал отдолу,гледал отгоре,абе направо очите го заболели от гледане.
Ноти обаче нямало.Отчаял се човека.Изгубил всякаква надежда, че може нещо да открие и почти взел решение,че няма смисъл да продължава.
Изведнъж обаче,взирайки се за пореден път в Тайната вечеря на композитора му направило впечатление,че на масата има прекалено много хлебчета.Веднага се сетил,че за онези времена това не било характерно. Хората тогава не наблягали много на хляба.Отгоре на всичко хлебчетата имали абсолютно същия размер като ръцете на апостолите.
"Ами,ако на тяхно място се поставят точки ?"..замислил се композитора.
На мястото на хлебчетата и на мястото на ръцете.Така и направил.
Нарисувал точки,вторачил се отново в картината и с изненада установил,че
те образуват линии.Даже точно пет на брой.Прекарал той и хоризонтални черти през точките и чудото станало.Получило се истинско петолиние. 
Правилно и успоредно.Линиите му даже били на съвсем равни интервали. Зарадвал се композитора,седнал веднага на пианото,за са изсвири полученото,но пак нищо.Отново разочарование.
Акордите,които звучали били пълна какафония.Нищо мелодично нямало в тях.И как да има като тя била на обратно.Леонардо бил леворък. 
Писал е всичко на обратно.Сетил се и Джовани за този факт,седнал отново зад клавишите и изсвирил партитурката отзад напред.
И чудото станало.Получил се истински музикален фрагмент,който бил късичък,ама за сметка на това музикален.Звукът на тайната вечеря.
Според композитора обаче това си било абсолютно стройна композиция,която съвсем не била случайна.
Ставало дума за истински музикален код.Първия такъв и един от многото,с които великият да Винчи е оплел всичко сътворено от него...

2 коментара:

  1. Даммм..добре, че беше Дан Браун, че да ни осветли...
    Скиците на Леонардо винаги са ми допадали повече от завършените му произведения.
    А относно "Тайната вечеря" - винаги съм се чудела на тия дето я бродират на гоблени...Откъде толкова нерви?

    ОтговорИзтриване

Моля използвайте кирилица и спазвайте добрия тон.
В противен случай може да не видите това,което сте написали.И за да няма излишни въпроси,смятам за редно да ви уведомя,че АНОНИМНИТЕ КОМАНТАРИ автоматично се игнорират.
Иначе казано,ако нямате нужната регистрация където трябва,хич и не се напъвайте.Няма да ви огрее....

Recommended Post Slide Out For Blogger
И когато една история свършва,идва Музиката.Избери си фронтмен и слушай...
 

Титанична Увертюра

Как така го направихте? Защо отворихте точно този блог? Може би просто сте любопитни и предполагате,че той съдържа нещо,което все още не знаете.Или пък просто проверявате какви ги е забъркал поредният социално програмиран индивид? Всъщност,това няма значение.Така и така сте прекрачили прага и аз,като добър стопанин,смятам за редно да ви приветствам

Добре дошли в личния ми блог.Освен парченца от миналото на предците ни в него ще откриете и големи късове от Българската,Американската,френската..и общо взето от цялата човешка история,която обаче ще се опитам да ви представя по-съвсем непознат за вас начин.Ще погледнем Историята от друг ъгъл,от който се виждат далеч по-интересни и забавни неща.

Info back to top